Drijvend zonnepark Tynaarlo:
één van de grootste van Europa

GroenLeven heeft in Tynaarlo één van de grootste drijvende zonneparken van Europa gerealiseerd op de zandwinplas van Roelofs in Tynaarlo. Het drijvende zonnepark is 6 hectare groot, bestaat uit 23.000 zonnepanelen en heeft een vermogen van 8,4 megawatt. Dit is genoeg groene stroom voor zo’n 2.300 huishoudens.

Dubbelfunctie

GroenLeven wil als marktleider in zonne-energie blijven innoveren en is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Daar is een drijvend zonnepark een prachtig voorbeeld van. Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Samen met Roelofs en gemeente Tynaarlo wordt hier een belangrijke stap gezet. 

Unieke constructie voor een drijvend zonnepark

Na uitgebreid en wereldwijd onderzoek heeft GroenLeven besloten zelf een drijvend systeem te ontwikkelen. Dit innovatieve systeem bestaat uit een doorgerekende en duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. 

Flora en fauna

Het systeem maakt gebruik van speciale panelen die licht doorlaten, lichtstraten en ook tussen de panelen zit ruimte. Op deze manier blijft licht zoveel mogelijk het water raken. Bovendien worden de zandwinplassen nooit volledig bedekt met zonnepanelen, zodat er voldoende ruimte overblijft voor flora en fauna.

Overzicht gegevens 

  • 23.000 zonnepanelen
  • 8,4 megawatt vermogen
  • Staat gelijk aan groene energie voor 2.300 huishoudens
  • CO2-reductie door bron: ruim 4.200 ton per jaar


Omwonenden aan het woord | Tynaarlo

Start grootste drijvende zonnepark van Europa

Uniek: drijvend transformatorhuis

Prachtige beelden van drijvende zonnebron Tynaarlo

Impressies zonnepark Tynaarlo