Uitbreiding drijvend zonnepark Tynaarlo

GroenLeven heeft het bestaande drijvende zonnepark op de zandwinplas van Roelofs B.V. in Tynaarlo uitgebreid. De uitbreiding (6,7MWp) van het drijvende zonnepark wekt voldoende stroom op voor zo'n 1.500 huishoudens.

Een jaar geleden realiseerde GroenLeven een drijvend zonnepark op de voormalige zandwinplas van Roelofs B.V. in Tynaarlo. Vandaag de dag wekt het bestaande park in Tynaarlo met haar 23.000 zonnepanelen voldoende stroom op voor 2.300 huishoudens.

De uitbreiding is aan de oostkant het bestaande drijvende zonnepark bevestigd en bestaat uit 3 drijvende ‘zonne-blokken’ die aan de bodem verankerd zijn. In totaal is het zonnepark uitgebreid met ruim 16.000 zonnepanelen, waardoor nog eens 1.500 extra huishoudens gebruik maken van groene energie.

Dubbelfunctie: zonne-energie en zandwinplassen

Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. 

De aanvulling op het zonnepark bestaat uit een duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. 

Ecologie

GroenLeven heeft veel aandacht voor ecologie en biodiversiteit, en dat is niet anders bij de uitbreiding van het drijvende zonnepark in Tynaarlo. 

  • Er is gekozen voor flexibele verankering naar de bodem van de plas.
  • Met een verankering aan de bodem, in plaats in de oevers, wordt de flora en fauna in deze oevers niet belast.
  • Het systeem maakt gebruik van speciale panelen die licht doorlaten, lichtstraten en ook tussen de panelen zit ruimte.
  • De zandwinplas zal na de uitbreiding niet volledig bedekt zijn met zonnepanelen.

Overzicht gegevens

  • 16.000 zonnepanelen
  • Staat gelijk aan groene stroom voor 1.500 huishoudens
  • CO2-reductie door bron: ruim 3.350 ton per jaar

Bijzonderheden

  • De uitbreiding draagt bij aan de duurzaamheidsambities van zandwin-eigenaar Roelofs B.V. om in 2030 klimaatneutraal te zijn.