Zonnecarport Nij Smellinghe:
uniek!

Ziekenhuis Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis in Nederland dat op jaarbasis ruim 30% van haar eigen stroomverbruik opwekt met 9.000 zonnepanelen. 5.500 zonnepanelen boven de parkeerplaats als unieke zonnecarport en 3.500 op de daken. De panelen hebben gezamenlijk een vermogen van 2,7 megawatt. Dat staat gelijk aan groene energie voor zo'n 730 huishoudens.

Zonnecarport uniek in Nederland

Eind 2018 is GroenLeven gestart met de voorbereidingen, bouw van de zonnecarport en het plaatsen van in totaal 9.000 zonnepanelen. Met de zonnecarport is het ziekenhuis een koploper in de energietransitie. Het realiseren van zonnepanelen op daken en als carport past bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie.

Op zonnige dagen draait het ziekenhuis volledig op zonne-energie
Het ziekenhuis is een grootverbruiker van energie met computers en koeling, maar ook met zware medische apparatuur als de MRI- en de CT-scan. Met de carport en de panelen op de daken draait het ziekenhuis inclusief MRI, CT en operaties op zonnige dagen zelfs volledig op zonne-energie. Gemiddeld per jaar zorgen de panelen voor 30% van het stroomverbruik van het ziekenhuis.

Overzicht gegevens 

  • 9.000 zonnepanelen
  • 2,7 megawatt vermogen
  • Staat gelijk aan groene stroom voor 730 huishoudens
  • CO2-reductie door bron: ruim 1.350 ton per jaar

 Bijzonderheden

  • Unieke zonnecarport van 5.500 zonnepanelen;
  • Nij Smellinghe eerste ziekenhuis in Nederland met zonnecarport.


Opening zonnecarport ziekenhuis Nij Smellinghe

Making of zonnecarport Nij Smellinghe

Impressies zonnecarport Nij Smellinghe