Zonnepark de Zwette
Zero-emissie pilot, gerealiseerd met lokale samenwerking

Zonnepark de Zwette in Leeuwarden is één van de grootste zonnebronnen van Friesland. Met 47.000 zonnepanelen wordt er schone energie opgewekt voor zo'n 4.600 huishoudens. Lokaal staat centraal, zo hebben diverse lokale bedrijven geholpen met de realisatie van deze zonnebron. Daarnaast is er tijdens de aanleg van deze bron een succesvolle ‘zero-emissie’ pilot gedraaid, waarbij wij hebben geëxperimenteerd met het vervoeren van materialen met elektrische vrachtauto's.

Lokale samenwerking

GroenLeven zet lokaal centraal. De energietransitie moeten we samen realiseren. Samen met diverse lokale ondernemers is deze zonnebron gebouwd. Zo is de onderconstructie verzorgd door Mannen van Staal en is de installatie samen met Montage Service Friesland gerealiseerd. 

Zero-emissie pilot

Een actieve zonnebron zorgt voor een flinke reductie van CO2, maar ook de CO2 die uitgestoten wordt bij de bouw van zo'n zonnebron wil GroenLeven terugbrengen naar nul. Tijdens de bouw van zonnepark de Zwette is daarom een zero-emissie pilot uitgevoerd. Zo pendelde onder andere tussen de leverancier van de constructie en de zonnebron een elektrische vrachtwagen.

Overzicht gegevens

  • 47.000 zonnepanelen
  • 17 megawatt vermogen
  • Staat gelijk aan groene stroom voor zo'n 4.600 huishoudens
  • CO2-reductie door bron: ruim 8.500 ton per jaar

Bijzonderheden

  • Gebouwd in samenwerking met lokale ondernemers
  • Pilotproject voor zero-emissie werken


Zonnebron de Zwette in Leeuwarden: zero emissie transport en lokaal

Impressies Zonnepark de Zwette