In Oosterwolde werkt GroenLeven aan de bouw van een zonnepark met een vermogen van circa 50 megawatt. Het zonnepark zal, wanneer gereed, 88% van het elektriciteitsverbruik van Oosterwolde groen opwekken.
Samen met provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Gemeente Oostellingwerf is er vorm gegeven aan de landschappelijke inpassing van het zonnepark, wat de grootste van Friesland zal worden. Zo worden houtsingels en waterpartijen versterkt en worden er natuurvirendelijke oevers aangelegd waar amfibieën, libellen en moerasplanten goed bij gedijen. Daarnaast wordt de biodiversiteit gestimuleerd door de grond tussen de panelen in te zaaien met een mengsel van kruidenrijk grasland en inheemse bloemen.
GroenLeven realiseert het zonnepark samen met lokale en regionale partijen. Denk daarbij aan lokaal gehuurd materieel en de inzet van diverse lokale specialisten.
Er zal een omgevingsfonds worden opgericht waarmee omwonenden kunnen profiteren van de komst van het zonnepark. Het fonds kan worden gebruikt voor sociaal-maatschappelijke doeleinden in Oosterwolde.
De komst van het zonnepark in Oosterwolde betekent een extra kijkje in de toekomst van duurzame energie. Op het zonnepark komt een pilotinstallatie die duurzaam geproduceerde elektriciteit gaat omzetten in groene waterstof. Door duurzaam opgewekte energie om te zetten in groene waterstof kan in de toekomst een oplossing worden geboden voor het ontsluiten van grootschalige zonnebronnen en -daken: een mogelijke oplossing voor de netcongestieproblematiek. De waterstof wordt lokaal opgeslagen en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het verduurzamen van mobiliteit. Dit pilotproject wordt in samenwerking met Alliander, Ecologisch werklandschap Ecomunitypark, de gemeente Ooststellingwerf, Holthausen Energy Points en New Energy Coalition uitgevoerd.