Zonnepark Ureterp:
de eerste zonnebron in Gemeente Opsterland

In Ureterp realiseert GroenLeven de eerste zonnebron in de Gemeente Opsterland. De zonnebron, gelegen aan de Skiepeleane in Ureterp, bestaat uit ruim 12.000 zonnepanelen met een vermogen van 4,3 MW. De zonnebron levert, wanneer het gereed is, voldoende groene stroom voor 1.100 huishoudens. De zonnebron levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Opsterland om in 2035 energieneutraal te zijn. Door de samenwerking met verscheidene lokale partijen heeft deze zonnebron een kenmerkende lokale footprint.

Lokale footprint

Alle werkzaamheden zijn lokaal – zo mogelijk binnen de gemeente Opsterland – uitbesteed. De lokale bedrijven verzorgen onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht.

Partijen die betrokken zijn bij het project: Bosmatechniek uit Lippenhuizen, Aannemer Jonker uit Terwispel, InfraWatch uit Ureterp, Montage Service Friesland uit Peins, Mannen van Staal uit Leeuwarden, W2N engineers uit Drachten, Hoogenberg Hoveniers uit Ureterp, Extension Hekwerken uit Sneek, Visser en Smid Hanab, Bureau Waardenburg en Liander NV.

Bij de bouw en realisatie van het park is nagedacht over de CO2 en stikstof footprint. Zo is van de bouwweg een permanente weg gemaakt, wat onnodig vervoer van gehuurde bouwrijplaten bespaart. Ook wordt voornamelijk met elektrische apparaten gewerkt om CO2 uitstoot te beperken.

Omgeving profiteert

De aangrenzende sportclubs profiteren ook van de komst van de zonnebron. De drie sportverenigingen zullen zoveel panelen ontvangen, waardoor zij de eerste energieneutrale sportclubs van gemeente Opsterland zijn. In totaal komen er bij VV Oerterp 70 zonnepanelen, KV Oerterp en TV Oerterp respectievelijk 18 en 20 zonnepanelen. Daarnaast worden er bij de bron een bankje en 3 oplaadpunten geïnstalleerd waarvan één voor elektrische auto’s en twee voor elektrische fietsen.

Overzicht gegevens 

  • 12.000 zonnepanelen
  • 4,3 megawatt vermogen
  • Staat gelijk aan groene stroom voor 1.100 huishoudens
  • CO2-reductie door bron: ruim 2.150 ton per jaar

Bijzonderheden

  • Eerste zonnebron in Gemeente Opsterland
  • Lokale footprint
  • KV Oereterp, VV Oereterp en TV Oereterp worden tezamen de eerste energieneutrale sportverenigingen in gemeente Opsterland


GroenLeven | Aftrap zonnepark Ureterp

Impressie