In samenwerking met Wetterskip Fryslân installeert GroenLeven, als onderdeel van het project ‘Zon op rwzi’s', op 13 zuiveringsinstallaties van het Wetterskip in totaal 35.000 zonnepanelen. De verweesde gronden rondom de waterzuiveringen dienen nu als kleine duurzame energiecentrales voor Wetterskip Fryslân.
De groene stroom die daarmee wordt opgewekt, draagt voor 17% bij aan de klimaatdoelstelling van het Waterschap. In 2020 wil zij 40% van haar totale energiebehoefte duurzaam opwekken, waardoor zij haar CO2-uitstoot vermindert met 13%. De zonneparken samen besparen ruim 3.300 ton CO2-uitstoot
De verandering van het klimaat is van grote invloed op de taken van Wetterskip Fryslân. De voorspelling is dat de zeespiegel gaat stijgen en dat er door extremere neerslag meer water moet worden afgevoerd, en in tijden van grote droogte juist meer (zoet) water moet worden aangevoerd. Een investering in een duurzame wereld is dan ook een investering in de toekomst van het Waterschap. Door zonne-energie te combineren met de rioolwaterzuiveringsinstallaties ontstaat er een prachtige dubbelfunctie. Dit sluit aan bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, water en dus industrieterreinen.
Samen met verschillende lokale ondernemers worden de zonnebronnen gebouwd. Zo spelen Montage Service Friesland en Mannen van Staal een belangrijke rol. Bij dit project staan dubbelfunctie en lokaal centraal.