Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00

© 2023 groenleven.nl

Veiligheid bij zonnepanelen installeren
De werkwijze van GroenLeven

Van plan naar groene energie

Werkwijze van GroenLeven

Het realiseren van een zonnedak of zonnepark is geen klein klusje en brengt veel uitdagingen met zich mee. De juiste vergunningen, de juiste zonnepanelen, geschikte aansluitingen: het moet allemaal kloppen om optimaal rendement te halen uit de zon.

De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden voor het realiseren van dak-, water en grondprojecten hebben we onderverdeeld in vijf verschillende stappen. Op deze pagina vind je een korte beschrijving van die stappen. Wil je er meer over weten, of heb je vragen over een bepaalde stap? Schroom dan niet om contact op te nemen. We vertellen je graag meer!

Stap 1: ontwikkelen

Wanneer een aanvraag bij ons binnenkomt starten we de werkzaamheden voor stap 1: de ontwikkeling. In deze stap is onze belangrijkste taak bepalen of een locatie geschikt is voor een zonnepark. Van daaruit bepalen we namelijk de inrichting en het rendement. De volgende werkzaamheden voeren we uit bij de eerste stap:

Zonnepark en windenergie

 

 • Kennismaking en inventariseren wensen
 • Locatiescan en haalbaarheidscheck
 • Indicatie mogelijkheden
 • Legplan en constructierapport opmaken en bespreken

Stap 2: financiering en vergunningen

Wanneer alle wensen en mogelijkheden in kaart zijn gebracht en het legplan duidelijk is gaan we verder met stap 2: de financiering en de vergunningen regelen. Een onmisbare stap in het realisatieproces! De werkzaamheden die daarbij horen zijn:

 • Het indienen van subsidieaanvragen
 • Het regelen van de financiering
 • Het aanvragen van vergunningen

Stap 2 sluiten we af met het afstemmen van de definitieve wensen, waarna we deze verwerken in een definitieve offerte met bijbehorende optieovereenkomst. In deze overeenkomst wordt duidelijk beschreven wat de intentie is van de samenwerking tussen de verschillende partijen, maar ook onderwerpen als werkwijze, lay-out, vergunningen en planning.

Stap 3: bouwen

De leukste stap, als je het ons vraagt. Want bij deze stap wordt jouw nieuwe zonnepark werkelijkheid. Het type locatie bepaalt de aanpak van de bouw: een zonnedak wordt anders gebouwd dan een drijvend zonnepark. Bij GroenLeven hebben we met alle varianten veel ervaring. We waken gedurende het hele proces over de kwaliteit van het park, én de veiligheid waarmee het gebouwd wordt.

Drijvende zonneparken

Veiligheid is voor ons een ontzettend belangrijk onderwerp. GroenLeven is als een van de weinig grootschalige ontwikkelaars gecertificeerd voor de ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu) normen. ISO zegt iets over de bedrijfsvoering. Door bedrijfsprocessen vast te leggen volgens regel- en wetgeving – overal in de organisatie – en dit ook te toetsen, kan ieder project daardoor op uniforme, kwalitatieve wijze opgeleverd worden. Daarnaast worden al onze projecten volgens Scope12 gerealiseerd; belangrijk!

Stap 4: onderhoud en monitoring

Wanneer de bouw is afgerond kun je genieten van het rendement van jouw nieuwe zonnepark. Om het rendement zo hoog mogelijk te houden is het onderhoud en de monitoring van het park erg belangrijk. Het onderhoud en de 24/7 monitoring is een extra dienst die GroenLeven tegen vergoeding aanbiedt.

Wij zorgen er bij stap 4 voor dat:

 • Een toegewijde portfoliomanager jouw park in de gaten houdt
 • Het park 24/7 wordt gemonitord door ons internationale controlecenter
 • Er on-site service wordt geleverd
 • De juiste persoon snel ter plaatse is, door ons groot ondersteunend netwerk van serviceproviders en partners

Stap 5: opslag en exploitatie

Om ervoor te zorgen dat je op alle momenten kunt genieten van de door jou opgewekte zonne-energie, werken we hard aan opslagmogelijkheden. Deze verhogen het rendement van zonneprojecten namelijk nog meer. Met goede opslag vang je overdag zonnestralen op, en laad je ’s nachts met dezelfde stroom auto’s op of verwarm je jouw gebouw(en).

Ook exploitatie is een belangrijk onderdeel van een gerealiseerd zonnepark. Wie gaat op welke manier genieten van de voordelen? Hoewel we hier in stap 1 al over nadenken en exploitatie ook onderdeel is van stap 4, vinden we het ook zeker bij stap 5 passen. Want met de juiste opslag zullen de zonnepanelen nog meer opleveren.

Over biodiversiteit
Zonnepark Exloo

Stap 6: netjes opruimen

In de introductie zeiden we dat onze werkwijze bestaat uit vijf stappen. Eigenlijk hoort daar nog een zesde stap bij, die we niet ongenoemd willen laten. Ga je een zonnepark huren of leasen, of verhuur je grond of dak? Dan zorgen wij ervoor dat, wanneer de contractperiode is voltooid, de locatie weer wordt opgeleverd in originele staat.

Veel gegeven antwoorden

Hoe kom ik in contact met GroenLeven?
Je kunt in contact komen met GroenLeven op diverse manieren. Vraag bijvoorbeeld een vrijblijvend adviesgesprek aan op de website, vind ons op onze social mediakanalen of bezoek ons op ons hoofdkantoor in Leeuwarden. Een telefoontje of email kan natuurlijk ook. Bezoek onze contactpagina voor meer informatie.
Wat is de SDE-subsidie?
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) ondersteunt ondernemers bij het opwekken van duurzame energie. De overheid heeft hiermee als doel ons land duurzamer te maken door meer elektriciteit, gas en warmte te produceren uit hernieuwbare energiebronnen. De subsidieregeling is voor heel ondernemend Nederland. Sinds 2011 is de SDE+ hiervoor het belangrijkste instrument, welke subsidie geeft voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Dit is in 2020 verbreed naar de SDE++. Dit betekent dat ook andere CO2-reducerende opties dan hernieuwbare energie in aanmerking komen voor een subsidie. SDE++ subsidie is nodig om groene stroom concurrerend te maken met grijze stroom.
Welke diensten biedt GroenLeven?
Voor het ontwikkelen van zonne-energie, windenergie en opslagtechnieken neemt GroenLeven je het proces van A tot Z uit handen. Van het voortraject met vergunningen en subsidies tot realisatie, onderhoud en monitoring; GroenLeven geeft je energie.
Worden de panelen aan het eind van hun levensduur opgeruimd?
Ja, de zonnepanelen hebben een gegarandeerde levensduur van 25 jaar en zijn bovendien voor 96% te recyclen (bron: TU Delft, 2018). GroenLeven is aangesloten bij WEEE en voldoet aan de jaarlijkse rapportageplicht. Het terugnemen van zonnepanelen bij onze klanten hebben wij in eigen beheer. Wij zorgen er zelf voor dat onze panelen in de goede recyclingsstromen terecht komen. Daarvoor werken we samen met een gespecialiseerde recyclingspartner.
Wie verzorgt het onderhoud na de realisatie van het park?
GroenLeven blijft ook na de realisatie van het zonnepark betrokken. Met partners uit de omgeving van het zonnepark voorzien wij in het onderhoud en de monitoring van het zonnepark en het omliggende terrein.