Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Drijvend zonnepark Sellingen
Drijvend rendement maken

Drijvende zonneparken

Bent u eigenaar van een zandwinplas, baggerdepot, groot waterbassin of een ander soort binnenwater? Wilt u graag verduurzamen, op energiekosten besparen, extra rendement uit uw water halen en bijdragen aan een schonere wereld? De drijvende zonneparken van GroenLeven bieden de perfecte toekomstbestendige oplossing.

Wat betekent een drijvend zonnepark voor u?

Met drijvende zonnepanelen wekt u zonne-energie op en kunt u tegelijkertijd uw bedrijfsactiviteiten op of in het water blijven uitvoeren. Zo ontstaat er een mooie dubbelfunctie op uw industrieel water. Kiest u voor een drijvend zonnepark van GroenLeven? Wij verzorgen het gehele traject van A tot Z. U heeft nergens omkijken naar.

Wij zorgen onder andere voor:

 • Zorgvuldig omgevingsmanagement
 • Lokaal draagvlak
 • Participatiemogelijkheden
 • Vergunningsaanvraag
 • Subsidieaanvraag
 • Realisatie en onderhoud
Kiezen voor GroenLeven? Dat betekent dat u kiest voor een betrouwbare en ervaren partner.

GroenLeven als partner

500.000 drijvende zonnepanelen

Meer dan 500.000 drijvende zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland

>10 jaar marktleider

Meer dan 10 jaar marktleider in het realiseren van grootschalige zonne-energie

1.000 projecten

Meer dan 1.000 grootschalige zonne-energiebronnen gerealiseerd

drijvende zonnepanelen oosterwolde

Zonnepanelen op water

GroenLeven maakt gebruik van een uniek eigen systeem voor de drijvende zonnepanelen. Op dit moment drijven er meer dan 500.000 zonnepanelen op water in Nederland met ons systeem. Dit maakt ons marktleider in Europa op het gebied van drijvende zonneparken. Ons systeem heeft veel voordelen:

 • De zonnepanelen worden niet op het water geplaatst, maar daarboven. Hiermee zorgen we voor licht- en luchtstraten, zodat licht en lucht het water kunnen blijven raken.
 • We verankeren het drijvende zonnepark in de bodem, zodat er geen ankerkabels naar het land en door de ecologisch rijke oevers gaan
 • We laten de transformatorhuizen drijven. Hierdoor gaan er vaak maar één of enkele elektriciteitskabels naar het land, zodat we de ecologisch rijke oevers niet schaden.
 • Er is geen negatieve invloed op de kwaliteit van het water. Dit is gebleken uit meerdere onderzoeken, waaronder dat van de Hanze Hogeschool.

Meer weten over ons systeem? Bekijk onze documentaire:

In deze mini-documentaire vertelt onze projectleider Willem Biesheuvel je tot in detail over het gerealiseerde drijvende zonnepark op Bomhofsplas in Zwolle.

GroenLeven voor u

Kiezen voor GroenLeven betekent ook dat u profiteert van onze 7 zekerheden:

 1. U ontvangt gegarandeerde inkomsten voor over een langere periode en maakt uw bedrijf toekomstbestendig
 2. U hoeft zelf niet te investeren (maar dit kan wel)
 3. We zorgen voor een persoonlijke oplossing voor uw situatie
 4. GroenLeven regelt alles van A tot Z: van de ontwikkeling, de bouw tot en met het onderhoud en het beheer van het zonnepark
 5. We werken oprecht samen naar een goed resultaat voor alle belangrijke belanghebbenden
 6. We staan met een team van meer dan 150 professionals voor uw klaar
 7. U werkt samen met de marktleider in zonne-energie en in drijvende zonneparken in Nederland

Werken met GroenLeven

Arnold Nijland

“De komst van het zonnepark in Tynaarlo klonk bij iedere betrokken stakeholder vanaf het begin al als muziek in de oren. We hebben toen een stuk van de zandwinplas gekozen waar de zandwinning afgerond was. Zo kon deze ruimte een nieuwe functie krijgen als groene energiebron. Later kwam er nog een extra stuk plas beschikbaar, dus was een uitbreiding van het zonnepark een logisch gevolg. Ook dit hebben we uitgevoerd met GroenLeven, waarmee we een goede samenwerking hebben. Samen met hen zetten we met deze drijvende zonneparken stappen in onze klimaatambities.” Meer lezen over dit project? Klik dan hier.
Arnold Nijland, Manager Zandwinning bij Roelofs
Arnold Nijland naast drijvend zonnepark

Meer weten over een drijvend zonnepark op uw water?

Werknemer GroenLeven 2

Het ontwikkelingstraject

In samenwerking met watereigenaren hebben we al vele drijvende zonneparken mogen realiseren. En met succes: inmiddels drijven er meer dan 500.000 zonnepanelen op water van GroenLeven in Nederland. We regelen alles van A tot Z: het omgevingsmanagement, het ontwerp, de vergunningsaanvraag, de subsidieaanvraag, bouw en het onderhoud en beheer.

Voorbereiding

We beginnen met het uitvoeren van een geschiktheidsonderzoek voor uw waterpartij.

Vergunningsverlening

Voor het realiseren van een drijvend zonnepark zijn er vergunningen nodig. Samen zorgen we ervoor dat alle benodigde vergunningen aangevraagd worden.

SDE-subsidie

Zijn de vergunningen verleend? Fijn! Dan kunnen we nu SDE-subsidie aanvragen voor uw toekomstige bron van duurzame energie.

Bouw

SDE-subsidie is verleend, vergunningen zijn goedgekeurd en alle benodigde onderzoeken op locatie zijn met succes afgerond. Wij zijn er klaar voor. U ook? Dan starten we de bouw.

Duurzame energie opwekken

Het zonnepark op water is gerealiseerd, aangesloten en wekt nu duurzame energie op. GroenLeven kan na deze fase voorzien in de onderhoud en monitoring van het park.

Projecten

“Allebeide hadden we de sterke ambitie om het eigendom van dit zonnepark lokaal onder te brengen, minimaal 50%."
Rommert Stellingwerf, voorzitter van de Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn

Natuurlijk samen

Ondanks dat een drijvend zonnepark een mooi voorbeeld is van multifunctioneel ruimtegebruik, heeft een drijvend zonnepark een impact op de leefomgeving. Visueel en sociaal. Nederland is namelijk een klein land. Hoe zorgen we voor draagvlak en een juiste landschappelijk inpassing? Dat doen we samen, natuurlijk. In natuurlijk samen brengen we goed doen voor de omgeving, procesparticipatie, mogelijkheden tot financiële participatie en een goede natuurlijke landschappelijke inpassing samen. En met succes, uit onderzoek blijkt dat omwonenden van onze zonneparken aangeven tevreden te zijn met het zonnepark in hun omgeving. Zo ook Kor en Annegreet.

Benieuwd wat een drijvend zonnepark op uw water voor u kan betekenen?

Werknemer GroenLeven 2

Veelgestelde vragen

Wat is een drijvend zonnepark?
De drijvende zonneparken van GroenLeven zijn zonneparken die bestaan uit diverse bootjes en worden geschakeld waarmee er één groot zonnepark ontstaat. De drijvende zonneparken van GroenLeven worden gerealiseerd op (voormalige) zandwinplassen.
Hoe werkt een drijvend zonnepark?
Een drijvend zonnepark van GroenLeven bestaat uit zonnebootjes met panelen die geschakeld worden. Diverse zonnebootjes worden aangesloten op omvormers, die worden aangesloten op de drijvende transformatorstations. Het is daarmee een unieke constructie in de wereld. Doordat de transformatorstations drijven gaan er maar enkele (afhankelijk van de grootte van het drijvende zonnepark) kabels naar land, waardoor de biodiversiteit in de oevers nauwelijks verstoort wordt.
Hoe houden drijvende zonneparken rekening met natuur en biodiversiteit?
Er is geen negatieve invloed op de kwaliteit van het water en de biodiversiteit. Dit is gebleken uit meerdere onderzoeken, waaronder dat van de Hanze Hogeschool. Dat komt omdat bij een drijvend zonnepark van GroenLeven de zonnepanelen niet op het water geplaatst worden, maar daarboven. Licht en lucht blijven daarmee het water raken. Tevens wordt het drijvende zonnepark verankert in de bodem en niet in de oevers. Zo gaan er geen kabels naar het land en door de ecologisch rijke oevers. De transformatorstations drijven, waardoor er maar één of enkele elektriciteitskabels naar het land gaan.
Wat zijn de voordelen van een drijvend zonnepark?
Drijvende zonneparken op (voormalige) zandwinplassen zijn een goed voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik. Het energiesysteem van Nederland moet CO2-vrij worden en er moet daarmee meer groene stroom worden opgewekt. Door functies te combineren, zoals op water, maar bijvoorbeeld ook op daken, als carport of in combinatie met landbouw, creëren we een win-win situatie en gaan we efficiënt om met de schaarse ruimte in Nederland.
Hoe wordt een drijvend zonnepark ontwikkeld?
GroenLeven ontwikkelt drijvende zonneparken van A tot Z. Van startanalyse, omgevingsmanagement tot realisatie en onderhoud. Hoe een drijvend zonnepark gebouwd wordt? Onze collega legt u het graag uit in deze minidocumentaire.
Wie verzorgt het onderhoud van het drijvende zonnepark?
GroenLeven blijft na de realisatie van het zonnepark verantwoordelijk voor het onderhoud en de monitoring van het drijvende zonnepark.
Hoe kan ik als watereigenaar profiteren van een zonnepark?
Door een drijvend zonnepark te realiseren op uw locatie draagt u bij aan de energietransitie en ontvangt u gegarandeerde inkomsten over een langere periode. Onze adviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden.
Hoe profiteren omwonenden van een zonnepark?
De realisatie van een zonnepark gaat in samenspraak met de omgeving. Dit is procesparticipatie. Op basis van de behoefte van de omgeving wordt gekeken naar de mogelijkheden voor financiële participatie. Dat kan in samenwerking met een energiecoöperatie, door direct als omwonende te investeren in het zonnepark of door middel van een omgevingsfonds. Financiële participatie is dus altijd maatwerk waarbij de behoefte en mogelijkheden van de omgeving centraal staan.