Ga naar homepage

© 2023 groenleven.nl

Zon bij zonnecarport
Een toekomstbestendig energiesysteem

Opslag

In Nederland neemt de vraag naar grootschalige batterijopslag toe. Dit heeft te maken met de groei van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Daarnaast heeft Nederland zich tot doel gesteld om in 2050 volledig duurzaam te zijn. Voor een volledig duurzaam elektriciteitssysteem is elektriciteitsopslag een essentieel onderdeel. De groei van duurzaam elektriciteit opwekken creëert namelijk een file op het net. Om deze file op te lossen moet het elektriciteitsnet slimmer ingericht worden.

GroenLeven werkt, onder andere samen met netbeheerders, aan innovatieve oplossingen voor dit probleem zoals elektriciteitsopslag en het gebruik van waterstof. 

Grootschalige batterijopslag

Waarom is elektriciteitsopslag belangrijk?

Grootschalige batterijen kunnen een belangrijke bijdrage in de energietransitie leveren door flexibiliteit te bieden en vraag en aanbod te balanceren. Zo verbeteren de batterijen de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening. Op deze manier kan er ingespeeld worden op het onvoorspelbare karakter van zonne- en windenergie. Ook kan netcongestie, de file op het net, worden verminderd. Zo creëren we een toekomstbestendig energiesysteem. 

Regionaal geplaatste grootschalige energieopslag biedt veel voordelen. Batterijen kunnen direct op het openbare netwerk geplaatst worden, maar ook achter de aansluiting van een grote fabriek. Daarom werken wij samen met de overheid, gemeentes of netbeheerders aan de uitdagingen van de energietransitie.

Wat zijn de voordelen van elektriciteitsopslag voor u?

Landelijke netbeheerder 

Als landelijke netbeheerder (TSO) van het hoogspanningsnet biedt opslag voor u de volgende voordelen: 

  • Balans aanbrengen in het elektriciteitsnet  
  • Reservecapaciteit aan elektriciteit  
  • Slimme, kosteneffectieve en relatief eenvoudige manier om netcongestie tegen te gaan  

Regionale netbeheerder 

Als regionale netbeheerder (DSO) van het laag- en middenspanningsnet biedt opslag voor u de volgende voordelen: 

  • Slimme, kosteneffectieve en relatief eenvoudige manier om netcongestie tegen te gaan  

Gemeente

Als gemeente biedt opslag voor u de volgende voordelen: 

  • Slimme, kosteneffectieve en relatief eenvoudige manier om netcongestie tegen te gaan

Wat doet GroenLeven met elektriciteitsopslag?

GroenLeven heeft veel ervaring met het ontwikkelen en inzetten van grootschalige batterijsystemen. Daarmee helpen wij netbeheerders te zorgen voor een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnet, in tijden van een steeds meer weersafhankelijke elektriciteitsvoorziening. Doordat we volledig zelf aan het stuur zitten en de ontwikkeling volledig inhouse doen, zorgen we voor betrouwbare projecten die een grote bijdrage leveren aan het verhelpen van de netcongestie. Wij regelen alles van A tot Z, van ontwikkeling tot en met het onderhoud. 

Toegewijd innovatieteam
Een toegewijd innovatieteam houdt zich dagelijks bezig met de nieuwste technologieën en innovaties. Dit doen ze onder andere op het gebied van batterijtechnologie en waterstof. Zij ontwikkelen innovatie oplossingen voor de energietransitie, netcongestie en netstabiliteit.  

Ervaring
We hebben, samen met onze internationale partner BayWa r.e., uitgebreide ervaring met het succesvol implementeren van batterijopslag-projecten. Met die ervaring weten we in te spelen op uw behoeften en kijken we altijd naar het grote plaatje.  

Samenwerking
We werken intensief samen aan het beste resultaat. We schakelen met de juiste partners en leveren een kwalitatief en hoogwaardig product en een goede dienstverlening. We zijn niet voor niets marktleider in Nederland.  

Het ontwikkelingstraject

Advies energiesysteem

Wij zoeken eerst mogelijke partners, in gebieden waar netcongestie centraal staat, waar we projecten kunnen plaatsen voor een slim energiesysteem. We adviseren deze mogelijke partners over het inrichten van een toekomstbestendig energiesysteem.

Van advies naar ontwerp

We werken het advies uit en ontwerpen een duurzaam energiesysteem waarin elektriciteitsopslag centraal staat. 

Realisatie

Wanneer alles is geregeld, gaan we over naar de realisatie van het duurzame energiesysteem met elektriciteitsopslag. 

Gebruik van uw systeem

Ook na de realisatie blijven we betrokken. Zo heeft u geen omkijken naar het systeem. Wij houden u continu op de hoogte.

Meer weten over grootschalige batterijopslag?