Ga naar homepage
Zoeken

© 2025 groenleven.nl

Omwonenden bij drijvend zonnepark
De energietransitie realiseren we samen

Participatie en lokaal eigendom

Wij ontwikkelen duurzame energiebronnen die passen bij de omgeving.

In Nederland hebben we ambitieuze klimaatdoelstellingen en om die te halen zitten we volop in de energietransitie. Een veranderend systeem brengt echter de nodige uitdagingen met zich mee en vraagt om samenwerking, niet alleen tussen overheden en duurzame energie ontwikkelaars, maar ook met andere bedrijven, maatschappelijke organisaties, energiecoöperaties en burgers. In dit kleine land komen we elkaar allemaal tegen. Om de klimaatdoelstellingen te behalen hebben we niet alleen elkaar nodig, maar ook draagvlak om de juiste snelheid te behouden. Samen kunnen we zorgen voor een betere wereld voor de toekomstige generaties.

Onze inzet voor energie

Participatie en lokaal eigendom

Participatie en de Omgevingswet

Omwonenden krijgen de kans gedurende het proces te participeren, zoals tijdens een inloopavond of door middel van financiële participatie.

Lokaal eigendom

GroenLeven streeft naar lokaal eigenaarschap en denkt graag mee met de omgeving en gemeente om de juiste invulling hiervoor te vinden.

Financiële participatie

Wanneer lokaal eigendom niet mogelijk is, bestaat financiële participatie ook in de vorm van een ‘omgevingsfonds’ om duurzame en sociaal-maatschappelijke initiatieven in de buurt te realiseren.

SHEC: de Heerenveense energietransitie van onderop

Samen de krachten bundelen om te kunnen investeren in de energietransitie van hun gemeente, dat is het doel van de Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie (SHEC). Eind 2021 kocht de energiecoöperatie haar eerste en eind 2023 haar tweede zonnepark van GroenLeven op de waterplas De Dolten.

SHEC Oudehaske coöperatie
Omwonenden Tynaarloo

Participatie en de Omgevingswet

Een zonnepark kan een grote impact hebben op een leefomgeving, dat realiseren we bij GroenLeven heel goed. Participeren is een belangrijke pijler voor GroenLeven en in de Omgevingswet en daarom zijn er gedurende het ontwikkelingsproces verschillende momenten om als omwonende te participeren. GroenLeven heeft inmiddels vele grootschalige duurzame projecten gerealiseerd en veel ervaring met participatietrajecten. We hebben geleerd dat het erg belangrijk is om mensen vroeg te betrekken. Daarom beginnen we meestal bij keukentafelgesprekken bij de omwonenden die het dichtst bij het project wonen, bijvoorbeeld samen met een energiecoöperatie of de plas- of landeigenaar waar het zonnepark op komt te liggen. Daarnaast organiseren we ook meerdere inloopmomenten in de buurt waar inwoners vragen kunnen stellen en lokale kennis en wensen kunnen delen. Zo realiseren we samen de toekomst: een duurzame energiebron voor én door de omgeving. We doen dit met succes, want omwonenden geven aan tevreden te zijn met de zonneparken van GroenLeven in hun buurt.

Energiecoöperatie Schalkwijk

Lokaal eigendom

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat voor grootschalige opwek van hernieuwbare elektriciteit gestreefd wordt naar 50% eigendom van de lokale omgeving. Lokaal eigendom betekent dat omwonenden, ondernemers en/of organisaties uit de omgeving (mede-)eigenaar kunnen worden van het project. GroenLeven streeft naar lokaal eigenaarschap en denkt graag mee met de omgeving om de juiste invulling hiervoor te vinden. Soms is er niet alleen 50%, maar zelfs 100% lokaal eigenaarschap mogelijk. Dit blijkt uit de samenwerking tussen GroenLeven en de energiecoöperaties SHEC, De Mussels en Blauwvinger Energie. Zij hebben alle aandelen van de zonneparken in hun buurt gekocht. We vinden het geweldig om te zien dat velen zich verenigen in een energiecoöperatie om te zorgen voor een beter klimaat, lokale opwek van energie en een groene portemonnee. Dat doorzettingsvermogen is precies wat Nederland nodig heeft om stappen te zetten in de energietransitie.

Financiële participatie

De praktijk wijst echter uit dat de behoefte wat betreft lokaal eigenaarschap niet overal heerst of mogelijk is. In dat geval bestaat financiële participatie ook in de vorm van een ‘omgevingsfonds’ voor de gemeente. Met een omgevingsfonds kunnen duurzame en sociaal-maatschappelijke initiatieven in de buurt worden gerealiseerd. Zo hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan een fonds dat inwoners van Schalkwijk helpt met het verduurzamen van hun witgoed, maar ook aan het verduurzamen van het openluchtzwembad in Exloo en drie sportverenigingen in Ureterp. Op deze manier profiteren omwonenden alsnog van een zonnepark in hun omgeving.

Start bouw batterij bij drijvend zonnepark Sellingen

Kracht uit de buurt

Naast omwonenden spelen lokale ondernemers ook een grote rol in de realisatie van een zonnepark. Waarom zouden we krachten uit andere regio’s halen, als er professionele handen in de eigen lokale omgeving zijn? Daarom werken we zoveel mogelijk samen met lokale en regionale partners, zodat iedereen van de zon kan profiteren. Een mooi praktijkvoorbeeld is zonnepark Emmen Oranjepoort. Het zonnepark, gebouwd in 2019, is ontwikkeld in samenwerking met partners uit de regio en genomineerd werd voor beste Privaat-Publieke Samenwerking. Daarnaast staat lokaal voor ons ook voor een ander belangrijk aspect: zorgvuldige landschappelijke inpassing met oog voor ecologie, natuur en circulariteit. Dat is échte duurzaamheid.

Zonneparken in lokaal eigendom

Meer weten over onze inzet voor participatie?

Bekijk onze publicaties en rapporten, ontdek onze nieuwste projecten en leer hoe we blijven innoveren om een groenere toekomst te creëren. Onze projecten, zoals de drijvende zonneparken Oudehaske, dienen als inspirerende voorbeelden van hoe duurzame energieontwikkeling hand in hand kan gaan met lokaal eigendom. Met elk project streven we ernaar om niet alleen groene energie te leveren, maar ook een blijvende positieve impact op de omgeving te hebben.

Omwonenden Tynaarloo