Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Rini Kusters rodebessen teler
Gewassen beschermen en tegelijkertijd zonne-energie opwekken?

Agri-pv

Als teler heeft u te maken met steeds extremer weer door klimaatverandering. Wind, hagel, hevige regen, het vormt allemaal een gevaar voor uw vruchten. Daarnaast is het zorgen voor een stabiel klimaat voor uw teelt steeds uitdagender door de wisselende temperaturen. GroenLeven helpt u bij het creëren van stabiliteit en zekerheid door het gebruik van Agri-pv. Agri-pv maakt uw bedrijf niet alleen toekomstbestendig, maar draagt ook bij aan een schonere wereld.

Wat is Agri-pv?

Agri-pv is een combinatie van landbouw en het opwekken van zonne-energie. U vervangt de plastic bogen boven uw fruit met zonnepanelen. De zonnepanelen beschermen uw teelt tegen de weersomstandigheden en wekken tegelijkertijd groene energie op. Met deze dubbele functie zorgt u voor een stabiele omgeving voor uw fruit en werkt u mee aan een beter milieu. Agri-pv is geschikt voor aardbeien, appels, blauwe bessen, bramen, frambozen, peren, kersen en rode bessen.

Ieder fruitsoort vereist een ander gebruik van Agri-pv. Daarom heeft GroenLeven, samen met de Wageningen University & Research (WUR), de beste toepassing van Agri-pv onderzocht voor elke bekende Nederlandse fruitsoort. Bij de onderzoeken is gekeken naar onder andere de lichtdoorlatendheid (PAR) van de panelen, het klimaat onder de panelen, temperatuur, reductie gewassenbestrijdingsmiddelen, fruitproductie en de Brix-waarde.

 

Wat betekent Agri-pv voor u?

Door het realiseren van een Agri-pv installatie boven uw zachtfruit, zegt u de traditionele plastic bogen vaarwel. U hoeft niet te investeren en bespaart veel extra arbeid. Het plastic hoeft namelijk niet ieder jaar opnieuw aangebracht en verwijderd te worden. Het plastic afval die er dan overblijft is daarmee verleden tijd. Extreme hitte, hagel of zwarte windstoten? Met zonnepanelen boven hun hoofd kan uw fruit gerust ademhalen in deze situaties. De zonnepanelen bieden een stevige vorm van bescherming.

Bovendien is de temperatuur onder de zonnepanelen stabieler dan onder de traditionele bogen: op hete dagen is er een verschil geconstateerd van wel 7 graden. Dat is voordelig, want de plantgroei vermindert bij erg hoge temperaturen. Het fruit kan zelfs verloren gaan na blootstelling aan extreem hoge temperaturen. Daarnaast zorgen de lagere temperaturen voor fijnere werkomstandigheden voor de plukkers. De zonnepanelen bieden dus een goede bescherming, laten voldoende licht door voor de planten én gaan klimaatverandering tegen: een prachtig voorbeeld van een innovatieve (drie)dubbelfunctie.

Wat doet GroenLeven met Agri-pv?

GroenLeven is koploper in het realiseren van Agri-pv zonneparken in Nederland. We hebben veel ervaring door de verschillende pilots en projecten die we hebben geleid. Zo startten we in 2019 met een pilot-opstelling voor frambozen in Babberich. Inmiddels is de opstelling uitgegroeid tot een volwaardig zonnepark met 10.000 lichtdoorlatende panelen.

Ook onze pilot in 2020 was een succes. We installeerden Agri-pv zonnepanelen boven rode bessen in Wadenoijen. Dit was de eerste pilot ter wereld met dit fruitsoort. Ondertussen is het zonnepark groot genoeg om stroom te leveren voor ongeveer 900 gezinnen.

Benieuwd naar onze projecten? Bekijk de verhalen hieronder.

Rini Kusters

“De extremen van de weersomstandigheden worden steeds groter. Onder de zonnepanelen zijn mijn bessen veel beter beschermd tegen wind, hagel en slagregen. Een week nadat ze geplaatst waren, hadden we de eerste hagelstorm van het jaar. Toen was ik heel blij dat de panelen er stonden,” lacht Rini. “Bovendien is de temperatuur onder de panelen veel constanter. Op de heetste dag vorig jaar was het onder de zonnepanelen gevoelsmatig 10 graden koeler. Op de natste dag vorig jaar bleven de planten nagenoeg droog. Het is echt veel beter voor het fruit.”“Vanaf dag 1 was het vertrouwd met GroenLeven. Er werd open en eerlijk gecommuniceerd over wat wel en niet kon. Dat is belangrijk, want je moet wel in zo’n project geloven. Je stapt iets onbekends in en er zijn best wat dingen die anders moeten dan het gangbare. Daar moet je wel in mee willen gaan. Als je je niet wilt aanpassen, dan moet je er niet aan beginnen. Maar als je niet alleen maar wilt nemen, maar ook wat wilt teruggeven aan je omgeving, moet je dit gaan doen.”
Rini Kusters, Rode bessenteler in Wadenoijen
Rini Kusters bij zijn bessen

Piet Albers

“Het is allemaal heel robuust. Folie scheurt snel, zoals in een storm. Je zal zien, dat gebeurt dan nét tijdens de oogst, als je al handen tekort komt. Het is ook prettig dat het in hete periodes wel 10 graden koeler aanvoelt onder de panelen. Dat werkt veel fijner, plus het voorkomt dat je frambozen staan te koken. En het hoeft maar 3 dagen extreem warm te zijn om je oogst te verliezen. Verder is de oogst vergelijkbaar met de frambozen die onder folie zijn geteeld. De grootte, smaak en houdbaarheid zijn vrijwel hetzelfde. Ja, ik ben er tot nu toe positief over.“ Meer lezen over dit project? Klik dan hier.
Piet Albers, Frambozenteler in Babberich
Piet Albers en zijn fruit

Benieuwd wat GroenLeven voor u kan betekenen betreffende Agri-pv? Klik op de button. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Werknemer GroenLeven 2

Projecten

Kiezen voor GroenLeven? Dat betekent dat u kiest voor een betrouwbare en ervaren partner.

GroenLeven als partner

5 megawatt Agri-pv

Meer dan 5 megawatt aan agri-pv projecten gerealiseerd, daarmee marktleider in Europa

>10 jaar marktleider

Meer dan 10 jaar marktleider in het realiseren van grootschalige zonne-energie

Met 150 collega’s

Ervaren team van meer dan 150 professionals met alle disciplines in huis

Benieuwd wat GroenLeven voor u kan betekenen betreffende Agri-pv? Klik op de button. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Werknemer GroenLeven 2