Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Agri-PV Babberich
Frambozen telen met een dubbele oogst

Agri-PV Babberich

Opdrachtgever Piet Albers
Locatie Babberich
Grootte 10.000 - 20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Wie het terrein van fruitteler Piet Albers op stapt, stapt de toekomst in. De traditionele plastic bogen boven de frambozenstruiken hebben plaatsgemaakt voor een Agri-PV zonnebron met 10.250 zonnepanelen, die genoeg groene stroom opwekken voor zo’n 1.250 huishoudens. Daarnaast beschermen ze de gewassen die eronder groeien: een schoolvoorbeeld van een slimme dubbelfunctie, waarbij zonne-energie gecombineerd wordt met fruitteelt.

Agri-PV Babberich

In 2019 startte GroenLeven met een Agri-PV proefopstelling boven een deel van Albers’ frambozenstruiken. Hierin werden twee soorten panelen getest, waaronder semi-transparante, die speciaal voor de proef ontwikkeld werden. Zo kon GroenLeven de effecten van de Agri-PV op de planten onderzoeken. De proefopstelling is uitgebreid naar een complete zonne-energieopstelling waar alle frambozenstruiken onder bloeien.

“Na maanden van hard werk kan ik nu als trotse teler onder de zonnepanelen door langs mijn planten lopen!"
Piet Albers, Frambozenteler

Duurzame vorm van bescherming

De installatie van de Agri-PV Babberich beschermt de gewassen van Albers op een duurzame manier. Eerder gebruikte Albers plastic bogen, die jaarlijks geplaatst en weer verwijderd moesten worden. Na zes jaar ging het plastic bij het afval. Plastic is naast milieu-onvriendelijk ook minder bestand tegen extreem weer: het waait kapot bij een flinke storm. Zonnepanelen zijn hier een duurzamere oplossing voor.

Agri-PV Babberich

Meten is weten

Onder de panelen zitten sensoren die de temperatuur, lichtinval (PAR), luchtvochtigheid en andere indicatoren meten onder de zonnepanelen. Hierdoor werd onder andere duidelijk dat de temperatuur onder de Agri-PV installatie stabieler blijft. Goed nieuws voor de fruitstruiken, want extreme temperaturen zijn schadelijk voor (de ontwikkeling van) de planten en vruchten. Door deze klimaatstabilisatie en de hoeveelheid licht die de semi-transparante panelen doorlaten, vormen de zonnepanelen een betrouwbare bescherming voor de fruitstruiken.

Gerelateerde projecten