Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Banner Energize GroenLeven
Energize

Hoe batterijen onze energiebehoefte stabiliseren

Zonne- en windenergie vormen de ruggengraat van een duurzame energieproductie. Echter, hun onvoorspelbare karakter vormt een uitdaging. Soms produceren ze een overvloed aan energie, terwijl op andere momenten de elektriciteitsopwekking vrijwel stilvalt. Dit vraagt om oplossingen die de energiepieken en dalen efficiënt kunnen opvangen. Eerder bespraken we de potentie van waterstof; vandaag gaan we dieper in op een andere veelbelovende optie: batterijen.

In deze podcastaflevering spreken Robert Kleiburg, bestuurslid bij Energy Storage NL, en Paul Noteboom, projectontwikkelaar batterijen bij GroenLeven, over de uitdagingen en kansen die batterijen bieden in het energiesysteem.

Luister Energize

Welke rol spelen batterijen in ons energiesysteem? Is het implementeren van batterijopslag zo eenvoudig als het lijkt? Luister voor meer informatie.

Energize GroenLeven uitzending batterijen

De veelzijdigheid en efficiëntie van batterijopslag in het stabiliseren van ons energiesysteem is groot. De overgang naar batterijopslag is echter niet zonder horden. Zowel Robert als Paul delen inzichten over de uitdagingen die gepaard gaan met de grootschalige implementatie van batterijen. De grootte van batterijen, de Nederlandse wetgeving, de hoeveelheid die nodig is om ons energiesysteem te stutten, en hoe we omgaan met batterijen aan het einde van hun levensduur worden besproken. Daarbij benoemen ze toekomstige innovaties: de opkomst van nieuwe soorten batterijen, zoals zeezoutbatterijen en het vooruitzicht van groene waterstof.

Ondanks de uitdagingen is het duidelijk dat opslag, zoals batterijen, een noodzakelijke eerste stap is om ons energiesysteem te stabiliseren. Het gesprek moedigt aan tot samenwerking, innovatie en het omarmen van opslagmogelijkheden om de transitie naar duurzame energie te verwezenlijken. De toekomst van energieopslag is veelbelovend en vereist voortdurende inzet om de uitdagingen te overwinnen en te innoveren voor een duurzame toekomst.

Energize

Luister naar de Energize podcast van GroenLeven en ontdek hoe toonaangevende bedrijven en experts zich inzetten voor duurzame energie. Onze podcast biedt inzichten en inspiratie over innovatie, kwaliteit en samenwerking binnen de energietransitie. Leer hoe we streven naar een betere toekomst met energie door onder andere dubbelfuncties en biodiversiteit te stimuleren. Laten we samenwerken om de kracht van energie te benutten en een betere wereld te creëren voor toekomstige generaties.