Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00

1Miljoen Mini Missies zorgt voor nieuwe energie in Zuidoost-Friesland

Geplaatst op 20 juli 2022

Grote veranderingen moeten ergens klein beginnen, en dat is voor de energietransitie niet anders. Om samen de definitieve stap van grijs naar groen te maken, hebben we niet alleen hernieuwbare energie nodig, maar moeten we ook rekenen op het sociale aspect van deze verandering. 1Miljoen Mini Missies (1MMM) stelt daarom de vraag “Hoe kun jij jouw eigen plek op de planeet mooier, socialer en duurzamer maken?” aan bewoners. 1MMM is een maatschappelijk initiatief dat mensen inspireert en motiveert om met nieuwe energie, lokale bewonersinitiatieven te starten. Daarom is GroenLeven trotse partner van 1Miljoen Mini Missies.

Gretha Oost, oprichter 1MMM: “Mensen denken vaak: ‘Ik, alleen, kan niet de hele wereld veranderen.’ Dat idee is ook overweldigend. Samen met mensen in je directe omgeving, dorp, wijk of buurt kan je wel jouw-hele-kleine-stukje-aarde mooier, socialer en duurzamer maken. Wanneer we allemaal onze eigen plek op de planeet mooier maken, wordt de hele wereld mooi.”

Mini missies in Zuidoost-Friesland

Het doel van 1MMM is om samen met bewoners vijf dorpen in Zuidoost-Friesland nog mooier, socialer en duurzamer te maken. Met deze pilots inspireert en stimuleert het initiatief bewoners in dorpen en/of wijken om zelf invloed uit te oefenen op de directe leefomgeving door het organiseren van mini missies. Bijvoorbeeld een bijenlint ter verbetering van de biodiversiteit of een verticale tuin voor meer groen in het dorp. Deze mini missies, of ‘mienskipsinitiatieven’, worden zichtbaar en tastbaar gemaakt door een 1MMM kunstwerk, een baken dat symbool staat voor de gedeelde visie voor een duurzame toekomst.

Maarten de Groot, manager marketing & communicatie van GroenLeven: “Met meer dan acht duurzame energiebronnen in Zuidoost-Friesland voelt GroenLeven zich thuis in de regio en steunt daarom het initiatief met veel trots. Voor GroenLeven staat een goede relatie met de mensen in de omgeving van onze duurzame energieprojecten centraal. We zijn daarnaast ook altijd op zoek naar nieuwe, verfrissende manieren om met bewoners invulling te geven aan participatiemogelijkheden. 1MMM richt zich op de menselijke kant van de transitie naar een sociale en duurzame wereld. We kijken er naar uit om te ervaren welke nieuwe energie er vrijkomt wanneer 1MMM nog meer mensen inspireert om in beweging te komen.”

Liftoff in Langezwaag

1MMM strijkt eerst neer in Langezwaag in de gemeente Opsterland. Op 3 september a.s. staat de 1MMM Caravan bij het dorpsfeest om bewoners te vragen hun mini missie voor Langezwaag te delen. Op 19 september organiseert 1MMM een zeepkistsessie om samen te kiezen met welke mini missies de bewoners van Langezwaag aan de slag gaan.  Een lokaal gekozen kunstenaar legt de essentie van de  dromen, ideeën en mini-missies vast op  het herkenbare 1MMM-kunstwerk als symbool van de nieuwe energie.

Meer informatie: www.1mmm.org

Meer nieuws