Drijvend zonnepark Bomhofsplas
geeft geen kik tijdens storm

Geplaatst op: 21-02-2020

In Nederland wordt februari 2020 gekenmerkt door stormachtig weer. Na storm Ciara liet storm Dennis zich gelden. Voor het grootste drijvende zonnepark van Europa op de Bomhofsplas in Zwolle betekende dit dat het te maken kreeg met hoge golven en harde windstoten. Toch blijft het zonnepark in aanbouw, dat uiteindelijk zal bestaan uit wel 72.000 panelen, stabiel en rustig liggen en weert zich goed tegen het weergeweld.

Het innovatieve systeem, dat door GroenLeven zelf is ontwikkeld omdat het na wereldwijd onderzoek niet overtuigd was van bestaande systemen, bestaat uit een doorgerekende en duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. Tijdens de ontwikkelingsfase werd uitgebreide rekening gehouden met extreme weersomstandigheden. Zo werd het systeem onder andere getest in een windtunnel. De afgelopen periode liet het systeem ook in ‘real life’ tijdens storm Ciara, die op veel locaties in Nederland schade veroorzaakte, en storm Dennis, zien dat het bestand is tegen extreem weer. 

Deze techniek belooft veel goeds voor de toekomst waarin er meer zonneparken op het water zullen worden gerealiseerd. Afgelopen jaar is, door een samenwerkingsverband van bedrijven, gemeenten en kennisinstellingen, het doel gesteld om voor 2023 twee gigawatt aan drijvende zonnepanelen te bouwen. GroenLeven levert daar, met de door haar gerealiseerde drijvende zonneparken (Oosterwolde, Tynaarlo, op de Sekdoornse Plas in Zwolle en op de Bomhofsplas in Zwolle), nu al de belangrijkste bijdrage aan. En er zullen nog meer drijvende zonneparken van GroenLeven volgen. 

Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van goede grond of natuur voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Ook sluit dit aan bij de visie van plaseigenaar Dekker Groep. 

Drijvend zonnepark op de Bomhofsplas

GroenLeven ontwikkelt het drijvende zonnepark op de Bomhofsplas, een zandwinplas van Dekker Groep, in Zwolle. Met een vermogen van 27,3 megawatt kan het 7.000 Zwolse huishoudens voorzien van schone energie. Naast het grootste drijvende zonnepark van Europa (en buiten China) is het ook direct het meest lokale zonnepark. Recent tekenden Energiefonds Overijssel, Blauwvinger Energie, gemeente Zwolle, Provincie Overijssel en GroenLeven een intentieovereenkomst om een substantieel deel van het zonnepark in lokaal eigendom onder te brengen. Zwollenaren kunnen participeren en profiteren van lokale energie van het park.

Met het installeren van biohutten, gevlochten kooien met hout en schelpmateriaal, onder het zonnepark wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Ook zal een ecologisch bureau onderzoek doen naar hoe de ecologie omtrent drijvende zonneparken verder gestimuleerd kan worden.

Tijdens de bouw van het drijvende zonnepark wordt er gebruik gemaakt van een aantal elektrische voertuigen en elektrisch gereedschap. Daarnaast zorgen meer dan 100 zonnebootjes voor de opwek van groene energie die gebruikt wordt tijdens de bouw en wordt opgeslagen in een batterij. 


Drijvend zonnepark geeft geen kik tijdens storm

Drijvend zonnepark Bomhofsplas: grootste en meeste lokale van Europa

Impressies

Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.