Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Drijvend zonnepark De Dolten
Nieuwe lokale eigenaren

Drijvend zonnepark De Dolten/Oudehaske overgedragen

Geplaatst op 14-02-2022

Drijvend zonnepark De Dolten/Oudehaske is officieel lokaal eigendom! Op 30 november 2021 hebben de Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie U.A. (SHEC) en Fûns Skjinne Fryske Enerzjy B.V. (FSFE) de aandelen van het drijvend zonnepark overgenomen van GroenLeven en BayWa r.e.. De zonnebron, die ligt bij industrieterrein Haskerveen in de Gemeente Heerenveen, werd in januari 2021 in gebruik genomen. Nu deze lokaal bezit is kunnen alle omwonenden mede-eigenaar worden van het drijvend zonnepark. Het zonnepark van 17.000 panelen levert genoeg groene stroom voor zo’n 2.000 Heerenveense huishoudens. Zo profiteren de inwoners en bedrijven in de gemeente mee van de energietransitie.

Lokaal eigenaarschap

Het drijvend zonnepark nabij De Dolten/Oudehaske is door GroenLeven gerealiseerd op de zandwinplas van VM Group op het industrieterrein Haskerveen.

GroenLeven CFO Ewoud Helmholt zegt hierover: “Dit is ons volgende drijvende zonnepark dat we overdragen aan een lokale gemeenschap. Trots zijn we daarbij op onze dubbelfunctie die wordt toegepast door een zandwinplas te verrijken met zonnepanelen, waarbij we ons eveneens hard maken voor de ecologie rondom het park en anderzijds het lokale eigenaarschap. Trots ben ik op het feit dat we inmiddels 10 drijvende zonneparken hebben gerealiseerd, waarmee we dubbelgebruik, lokaal eigenaarschap en de energietransitie weten te realiseren.”

Drijvend zonnepark Oudehaske

De Samenwerkende Heerenveense Energie Coöperatie U.A. (SHEC) en Fûns Skjinne Fryske Enerzjy B.V. (FSFE) zijn ook blij met de overname van het drijvend zonnepark. Voorzitter Piet Dijkstra: “We hebben als SHEC met medewerking en medefinanciering van het FSFE een belangrijke stap gezet in de realisatie van lokaal eigendom in grotere duurzame energieprojecten in de gemeente door als energiecoöperaties samen op te trekken”.

“Het FSFE heeft afgelopen jaren al meer dan 20 coöperaties ondersteund middels grote maar vooral ook kleinere financieringen. Wij zien nu burgerparticipatie nog belangrijker worden en hebben daarom een belangrijk deel van ons budget en team gereserveerd om dit soort investeringen mede mogelijk te maken. Het model dat hier is toegepast kunnen we ook goed bij andere projecten met lokale betrokkenheid toepassen” zegt Michel Hendriks, directeur van het FSFE.

Duurzame boost voor Gemeente Heerenveen

Gemeente Heerenveen heeft met het drijvend zonnepark opnieuw een groene stap vooruit gezet. Drijvend zonnepark De Dolten/Oudehaske is al het derde zonnepark in de gemeente dat in korte tijd gerealiseerd is.

“Als gemeente vinden we het erg belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie. Daarom ben ik ontzettend trots op de energiecoöperaties dat dit zonnepark in lokale handen komt. Hierdoor hebben onze inwoners ook de mogelijkheid om duurzame energie af te nemen.”
Jelle Zoetendal, Wethouder

Ondersteunend voor ecologie en biodiversiteit

Het drijvend zonnepark is door de slimme dubbelfunctie een voorbeeld binnen de energietransitie. Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen hoeft andere bruikbare oppervlakte niet ingezet te worden voor duurzame energie. Door de lichtdoorlatende glas-glaspanelen en lichtstraten blijven licht en lucht het wateroppervlak raken. Dit helpt het ecosysteem van de plas. GroenLeven heeft al goede ervaringen met dit systeem: recente onderzoeksresultaten laten zien dat het effect op ecologie en waterkwaliteit positief is. Ook bij dit drijvend zonnepark zal verder ecologisch onderzoek worden gedaan.

Meer nieuws