Drijvend zonnepark Kloosterhaar gerealiseerd en in gebruik genomen

Geplaatst op: 12-11-2020

GroenLeven heeft de realisatie van drijvend zonnepark Kloosterhaar in de gemeente Hardenberg afgerond. De ruim 40.000 zonnepanelen, die onlangs zijn aangesloten op het net en in gebruik genomen zijn, wekken genoeg groene stroom op voor zo’n 4.300 huishoudens. Het project is door de aandacht voor participatie én de dubbelfunctie een voorbeeldproject voor het Klimaatakkoord. Het drijvende zonnepark in Kloosterhaar is het zesde drijvende zonnepark wat GroenLeven heeft gerealiseerd. GroenLeven heeft in nu totaal al ruim 230.000 drijvende zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland.

Het drijvend zonnepark is een voorbeeld van een innovatieve dubbelfunctie: door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. In het drijvende zonnepark wordt gebruik gemaakt van glas-glaspanelen en lichtstraten. Het licht en de lucht die hierdoor het wateroppervlak blijven bereiken, dragen bij aan de instandhouding van de ecologie. Ook wordt er voorzien in de bevordering van het onderwaterleven, zoals het bieden van een plaats waar visjes bescherming in kunnen vinden en zich in kunnen vermenigvuldigen. In samenwerking met IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, zal de ecologie in de komende 5 jaar gemonitord worden. Daarnaast is er in het ontwerp van het zonnepark veel rekening gehouden met biodiversiteit versterkende landschappelijke inpassing. De zandwinplas, industriewater, is omringd door bos, en door het bijplanten van diverse fruitbomen zal het zicht op de zonnepanelen beperkt worden.

Wethouder Jan ten Kate: “De zandwinplas heeft z’n nut al eerder bewezen en krijgt een tweede leven door hier duurzame zonne-energie op te wekken. Zo gebruiken we dit gebied optimaal. De groene stroom die hier wordt opgewekt levert een mooie bijdrage aan onze energiedoelen. En het is goed om te zien dat ook mensen die in de omgeving wonen kunnen meeprofiteren. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met korting zonnepanelen aan te schaffen. Zo leveren zij ook een bijdrage aan een duurzaam Hardenberg.”

Verduurzaming regio Hardenberg

Participatie speelt een grote rol in de komst van het zonnepark. Middels het platform DuurzaamInvesteren kan de omgeving financieel participeren in het zonnepark en kunnen profiteren van deze nieuwe Hardenbergse energiebron. Omwonenden zullen hier binnenkort een brief met nadere informatie over ontvangen vanuit Gemeente Hardenberg. Daarnaast krijgen de lokale buurthuizen in Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar vanuit het gebiedsfonds van het zonnepark de financiële mogelijkheid om de buurthuizen te verduurzamen.

Verder is er door de gemeente Hardenberg en GroenLeven een inschrijvingsactie georganiseerd, waardoor omwonenden konden meeprofiteren van de komst van het park; zij konden met korting zonnepanelen en een omvormer aanschaffen voor eigen woning. De omwonenden hebben hier met enthousiasme op gereageerd en gebruik van gemaakt; er is aanspraak gemaakt op alle beschikbare panelen en omvormers. Op deze versnelde manier zijn nog eens een extra 1000 panelen geïnstalleerd in de naast gelegen dorpen van het zonnepark, wat de verduurzaming van de gemeente een extra impuls heeft gegeven.

Bij de realisatie van het zonnepark is gekeken hoe het midden- en kleinbedrijf uit de omgeving van Kloosterhaar kon worden betrokken. Door lokale ondernemers te betrekken vermindert de CO2 uitstoot en krijgt de lokale omgeving een financiële impuls. Maarten Kemperman, projectmanager GroenLeven, legt uit: “Een gedeelte van het budget is binnen een straal van 3 kilometer van het zonnepark gegund voor onder meer civiele werkzaamheden, hovenierswerk en afvalverwerking. Daaroverheen komen de overnachtingen en verteringen in Hardenberg en omgeving. Samen met het werk voor de lokale installateurs met de ruim 1000 te leggen zonnepanelen op de daken van omwonenden, denk ik dat de realisatie van energietransitie hier van economische waarde is voor de omgeving.”

De komst van de bron van groene energie betekent een boost voor de energietransitie in de gemeente Hardenberg. De doelstelling van de gemeente Hardenberg op het gebied van duurzame energieopwekking is dat minimaal 30% van het energieverbruik in 2030 duurzaam wordt opgewekt. Het gewenste eindbeeld is een energieneutrale gemeente. 

Drijvend zonnepark Kloosterhaar

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.