Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Een artikel van RES

Fruitteler Rini Kusters: de eerste ter wereld met rode bessen onder zonnepanelen

Geplaatst op 23 november 2021

In Wadenoijen is een unieke innovatie te zien. Rode bessen zo ver het oog reikt – met zonnepanelen als parapluutje erboven. Fruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen – RES-regio Rivierenland – kweekt als eerste ter wereld rode bessen onder zonnepanelen. Een mooi voorbeeld van innovatief dubbel ruimtegebruik. De panelen leveren duurzame stroom én beschermen de bessen tegen extreem weer.

Rini’s carrière in zachtfruit begon 20 jaar geleden. Toen erfde hij het zachtfruitbedrijf van zijn vader. “Mijn vader overleed op relatief jonge leeftijd. Ik kwam voor de keuze te staan: neem ik het bedrijf over of ga ik het verkopen? Ik koos ervoor om het bedrijf over te nemen. Gewoon doen, wat had ik te verliezen? Ik wilde met Kusters Zachtfruit groeien en innoveren. Het besluit om nu, 20 jaar later, zonnepanelen boven mijn rode bessen te installeren was dan ook een passend besluit.”

‘Als nooit iemand ermee begint, dan komt het nooit vooruit’
Rini Kusters, Fruitteler
Agri-PV Wadenoijen

Rode bessen onder zonnepanelen: groene bescherming

De opstelling van zonnepanelen zal groene energie opwekken boven de rode bessen. Ook biedt de opstelling op een groene manier bescherming tegen extreem weer. “De excessen in Nederland worden te groot. Ik merk dat onze zomers veel te heet worden, onze winters veel te nat. Als iets voor de planten schadelijk is, dan zijn het deze weersomstandigheden wel. Neem bijvoorbeeld het ontstaan van schimmel op de vruchten door een te nat klimaat, een vervelend probleem dat steeds meer voorkomt.’

Traditioneel plaatsen fruittelers plastic overkappingen boven hun zachtfruit. Door deze te vervangen door zonnepanelen, biedt Rini zijn gewassen een gunstiger klimaat én betere bescherming. “Op de heetste dag vorig jaar was het onder de zonnepanelen gevoelsmatig 10 graden koeler. Op de natste dag vorig jaar bleven de planten nagenoeg droog. Het is echt veel beter voor het fruit, dus ik ben er ook van overtuigd dat de uitbreiding van de proefopstelling een goede stap is.”

Kwaliteit van rode bessen onder zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen beter voor het milieu dan plastic overkappingen. Ze hebben ook een goede invloed op de kwaliteit van het fruit, ziet Rini. “Wel kan ik 5-7 dagen later oogsten dan normaal. Het kan echter juist erg gunstig uitpakken om mijn product later beschikbaar te stellen, wanneer anderen al helemaal uitverkocht zijn. Ik kijk er nu al naar uit om te zien hoe dit in de praktijk werkt.” Duurzaamheid wordt in de fruitteelt steeds belangrijker, voor zowel teler als consument. “Ik merk dat de rol van duurzaamheid in de afgelopen drie jaar steeds belangrijker is geworden. Het is bijna een voorwaarde geworden voor de verkoop, mijn klanten tillen hier steeds zwaarder aan. ”

rode bessen rini kusters

Toch is er nog tweestrijd in Nederland over duurzaamheid en vergroening. Het grootste deel van Nederland wil wel vergroenen, maar gaat op de achterste poten staan bij de aanleg van wind- en zonneparken. Tot grote verbazing van Rini. “Ik vind dat een beetje egoïstisch. Als we willen vergroenen moeten we dat allemaal doen, allemaal een eerste stap zetten en ermee beginnen, want anders komen we nooit vooruit. We vinden dat het nodig is, dus we moeten ook de consequenties aanvaarden. En die blijven zelfs nog beperkt met dubbelfuncties zoals zonnepanelen boven mijn rode bessen.”

Agri-PV Wadenoijen

Reactie van de gemeenschap

In Wadenoijen, waar Rini’s zachtfruitbedrijf gevestigd is, werd de zonnebron gelukkig erg goed ontvangen. “Ik ben op voorhand al bij de direct omwonenden op de koffie geweest om de plannen voor te leggen. Zij reageerden hier enthousiast op en vonden de plannen interessant. Voor het verkrijgen van de vergunning heb ik hen en de gemeente uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. De avond werd zelfs afgesloten met een applaus, zo enthousiast werd het ontvangen! Het is fijn dat mensen uit de gemeenschap er net zo in geloven als ik.”

Hoe ziet de toekomst er volgens Rini uit? “Ik verwacht dat de weersexcessen in de nabije toekomst nog wel extremer zullen worden. Het is goed om hierop voorbereid te zijn als teler. Ik heb zelf in ieder geval ondervonden dat de zonnepanelen daar ontzettend bij helpen, terwijl ze ook nog eens helpen de excessen te beperken. Duurzame oplossingen als zonne-energie zijn tenslotte nodig om de klimaatverandering een halt toe te roepen, en in combinatie met fruitteelt haal je alles eruit wat erin zit. Het is een oplossing waar ik écht in geloof.”

 

Samen innoveren voor een schonere wereld

Steeds meer fruittelers tonen interesse voor een agri-PV zoals die van Rini. Willem de Vries, projectmanager agri-PV, legt uit: “Een dubbelfunctie zoals deze is een voorbeeld voor de energietransitie. Het levert niet enkel groene stroom, maar ook diverse voordelen voor de teler zoals Rini al vertelde. Sla je de handen ineen met GroenLeven? Dan begeleidt GroenLeven het proces van A tot Z, bijvoorbeeld met het aanvragen van SDE-subsidie. Zo zetten we samen innovatieve stappen voor een betere wereld.”

Kijk voor meer informatie op www.groenleven.nl/agri-pv of bel 058 – 799 0000.

Meer nieuws