Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
GroenLeven partners
Brede hernieuwbare energieoplossingen en energielandschappen

GroenLeven kiest voor brede energieoplossingen

Geplaatst op 14-02-2022

Verder kijken dan zonne-energie: dat is de focus van GroenLeven vanaf 2022. Voortaan bieden wij ook windenergie, waterstof en energieopslag. Zo kan GroenLeven als duurzame energiepartner meer betekenen voor het behalen van de doelen in het Klimaatakkoord. Om onze ambities waar te maken gaan we nauwer samenwerken met het Duitse moederbedrijf BayWa r.e.

CEO Roland Pechtold: “Ik ben zeer blij dat we naast zon, waar we onze sporen hebben verdiend, nu ook wind, waterstof en energieopslag voortvarend bij de kop pakken. Het is simpel. We moeten met elkaar de Rubicon over naar hernieuwbaar om volgende generaties niet met enorme klimaatproblemen op te zadelen. De toekomst is zon, wind en waterstof. Het fossiele tijdperk is voorbij. Het is fijn dat we kunnen putten uit de kennis en kunde van BayWa r.e., die wereldwijd al langer wind- en zonprojecten combineert.”

Een veranderende energiemarkt, klaar voor de toekomst

De afgelopen jaren is er veel veranderd op de energiemarkt. GroenLeven startte zo’n tien jaar geleden als lokale onderneming in Friesland. Toen legden we zonnepanelen op boerendaken, inmiddels zijn we Nederlands marktleider in zonne-energie. We hebben unieke dubbelfuncties ontwikkeld: van zandwinningsputten, carports en akkers hebben we zonnebronnen gemaakt. Maar daar stoppen we niet: de markt vraagt steeds meer om bredere energie-oplossingen. Een vraag die past bij de huidige tijdsgeest en maatschappelijke noodzaak verder te verduurzamen. GroenLeven wil Nederland ook helpen minder afhankelijk te worden van energievoorziening uit het buitenland, door in te zetten op het opwekken van groene waterstof. Zon en wind zijn hiervoor van groot belang.

Breed energieaanbod oplossing voor overbelasting netwerk

Een overbelast energienetwerk – ook wel netcongestie – vormt een groot probleem voor de energietransitie. GroenLeven gaat zich daarom richten op grote projecten waar op één centrale plek meerdere energieoplossingen mogelijk zijn. De omwonenden moeten hier natuurlijk ook van profiteren. We willen energiebronnen creëren die passen in de maatschappij én het landschap. Liefst op grote schaal: dit voorkomt overbelasting van het energienetwerk. Dan concentreren aansluitingen zich namelijk op één punt in plaats van een elektriciteitsnet met vertakkingen naar kleine projecten. Bovendien zijn zon en wind complementair: als de zon schijnt, waait het vaak minder hard en andersom. Ook batterijen en waterstof vormen een oplossing voor het drukke netwerk, omdat ze een bufferfunctie.

Pechtold: “Netcongestie is de bottleneck voor duurzaam doorpakken. De kosten voor netuitbreiding zijn enorm en netverzwaring neemt ook vele jaren in beslag. Die tijd hebben we niet, dus moeten we zorgen dat we met elkaar zo efficiënt en goed mogelijk het elektriciteitsnet benutten. Dat kan heel mooi met dit soort oplossingen.”

Meer nieuws