Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Berenplaat Evides Eneco

GroenLeven lanceert uniek drijvend zonnepark op Berenplaat in samenwerking met Evides en Eneco

Geplaatst op 08 april 2024

Op 8 april markeerde GroenLeven, in nauwe samenwerking met Evides Waterbedrijf en Eneco, een mijlpaal in duurzame energievoorziening door de opening van een drijvend zonnepark op de Berenplaat in Spijkenisse. Met de officiële lancering van dit innovatieve project wordt maar liefst 21% van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering van Evides op een duurzame manier ingevuld.

Het drijvende zonnepark bestaat uit twee eilanden met in totaal 8.804 zonnepanelen en een oppervlakte van ongeveer 1,5 hectare. Jaarlijks zal het park naar schatting ongeveer 4.876 MWh aan elektriciteit opwekken, wat overeenkomt met het jaarlijkse energieverbruik van circa 2.000 huishoudens.

GroenLeven realiseerde in Nederland al meer dan een half miljoen drijvende zonnepanelen. Het drijvende zonnepark op de Berenplaat is voor GroenLeven de eerste op water van een drinkwaterzuivering. Een kernvoorwaarde is dan ook dat het zonnepark geen negatieve impact heeft op de waterkwaliteit in het bekken op de Berenplaat, die van cruciaal belang is voor de drinkwaterproductie.

Berenplaat Evides Eneco

Annette Ottolini, algemeen directeur Evides Waterbedijf: “Evides heeft de ambitie om zoveel mogelijk eigen energie op te wekken. Hiermee dragen we bij aan de klimaatdoelstelling van Nederland om in 2050 volledig duurzaam te zijn op het gebied van energievoorziening. Dat doet Evides onder andere door zonneparken aan te leggen op de eigen terreinen. Wij kiezen daarbij naast grond- en dakgebonden zonneparken voor drijvende zonneparken. Daarmee maken we slim gebruik van onze spaarbekkens. Zij dienen als opslag van onze grondstof voor de drinkwatervoorziening én nu ook voor energieopwekking”.

Als onderdeel van de bredere inspanningen om duurzaamheid in de regio te bevorderen, is een omgevingsfonds opgericht. Dit fonds zal financiële ondersteuning bieden voor leefbaarheids- en/of duurzaamheidsprojecten in de gemeenten Nissewaard en Hoeksche Waard. Erwin Leeuwis, directeur Eneco Asset Ontwikkeling, legt uit: “Met het omgevingsfonds willen we het mogelijk maken dat de regio ook voordeel heeft van de lokale opwek van energie. Het kan andere initiatieven tot verduurzaming stimuleren zodat we breed met elkaar investeren in een groene toekomst.”

Meer nieuws