Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Foto Hans van den Brug
Hans van den Brug - eigenaar Van den Brug en FrieslandLease

“Wij willen vooroplopen op het gebied van duurzaamheid”

Geplaatst op 18 oktober 2023

Hans van den Brug is eigenaar van familiebedrijf Van den Brug en Friesland Lease in Drachten. In 1923 begon Johannes van den Brug vanuit de garage bij zijn woonhuis in Ureterp met de reparatie van fietsen en motoren. 25 jaar later werd Van den Brug één van de eerste Volkswagen-dealers in Nederland. In 1958 verhuisde Van den Brug naar een moderne showroom in Drachten, waarna al snel vestigingen in de omgeving volgden. De afgelopen decennia groeide de naam Autoland van den Brug, inmiddels Van den Brug, tot ver buiten provincie Friesland uit tot een begrip. Ook op het gebied van duurzaamheid.

Foto Hans van den Brug FrieslandLease

Vooroplopen

“Wij willen vooroplopen op het gebied van duurzaamheid,” zegt Van den Brug. “Onze branche wordt natuurlijk nu nog voornamelijk gekenmerkt door fossiele brandstoffen. Met elektrische auto’s komt daar verandering in, maar ik vind dat je zelf ook meer moet doen op dat gebied. Zo ben ik vroeg in zonnepanelen gestapt en hebben we met Van den Brug in totaal 3,5 megawatt aan zonnepanelen liggen op de daken van onze locaties. Een belangrijke stap, die we ook samen met Volkswagen willen zetten, richting ‘net zero’.”

Uitdagingen

Naast de energietransitie, met een toename van onderhoudsvriendelijke elektrische auto’s en intensievere concurrentie vanuit China, heeft de branche ook te maken met verschillende uitdagingen. “Corona en de oorlog in Oekraïne hebben in 2021 en 2022 geleid tot een disruptie in logistiek met schaarste en lange levertijden tot gevolg. Nu zijn fabrieken weer vol aan het draaien en worden auto’s versneld afgeleverd, met ruimte- en capaciteitsgebrek tot gevolg. Daarnaast hebben we op dit moment, net zoals veel andere bedrijven, te maken met stijgende kosten. Zo ook met stijgende en fluctuerende kosten van energie. Zelf investeren in duurzame energieopwek loont.”

Zonnecarports

Voor die eigen energieopwek ziet Van den Brug, naast zonnepanelen op daken, ook een belangrijke rol weggelegd voor zonnecarports. “Met een zonnecarport wek je je eigen stroom duurzaam op waardoor je onafhankelijker bent in je energievoorziening. Het zijn mooie zichtbare bouwwerken die laten zien wat je als automotivebedrijf doet aan verduurzaming. De zonnepanelen die we op onze daken hebben liggen, ziet namelijk niemand helaas,“ zegt Van den Brug met een knipoog.

Automotive whitepaper

Download de whitepaper voor automotivebedrijven: ‘Rijd een zonnige toekomst tegemoet met een zonnecarport’

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
“We krijgen veel meer elektrische auto’s binnen en willen deze ook volgeladen afleveren bij onze klanten. Het stroomnet zit nagenoeg vol, dus dat geeft uitdagingen. Door een zonnecarport te combineren met direct laden, vang je hier twee vliegen in één klap.”
Hans van den Brug, Eigenaar Van den Brug en FrieslandLease

Toekomst

Als echte ondernemer ziet Van den Brug veel kansen op het gebied van de energietransitie binnen de automotive branche. “Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar ook veel kansen. Als ondernemer zit je nooit stil en zijn dit spannende tijden. We moeten nieuwe en alternatieve businessmodellen ontwikkelen, bijvoorbeeld met elektrisch laden en de mogelijkheden van waterstof ontdekken. En investeren in duurzame energie om onafhankelijker te worden in de energievoorziening. Het zijn interessante ontwikkelen waar ik mijn passie voor mijn twee werelden – energie en auto’s – geweldig in kwijt kan!”

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw locatie? Neem contact op met onze experts.

Werknemer GroenLeven 2

Meer nieuws