Annie van de Pas: “Het ecosysteem staat op het spel”
De missie van Annie van de Pas is simpel: laten zien hoe de aanpak van klimaatverandering samen kan gaan met behoud van natuur en biodiversiteit. De netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederaties brengt dat met haar netwerk in de praktijk door te werken aan onder andere energietuinen en het opleiden van energieboswachters, die meedenken over de vraag hoe zonne- en windparken natuurinclusief te maken.
Van de Pas hoort het nog veel te vaak: het financiële argument om maar niet te investeren in biodiversiteit. Als tegenargument geeft ze dan aan dat het juist miljarden kost als de biodiversiteit afneemt. “Uiteindelijk is het ecosysteem onderdeel van ons bestaan. En dat staat nu op het spel. Zonder biodiversiteit, in combinatie met droogte en klimaatverandering, worden de lucht en ons water minder schoon en verdwijnen er soorten. Het tast onze leefomgeving aan en heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor hoe we leven en bijvoorbeeld voedsel produceren.”
Het belang van natuurbehoud en biodiversiteit moet meer in de harten van beleidsmakers en bedrijven komen. Nog te vaak eindigen natuurinclusieve projecten onder op de stapel, is behoud van natuur geen onderdeel van het vergunningentraject en ontbreken lokale kaders voor regelgeving. De Natuur en Milieufederaties proberen via gesprekken en initiatieven bij te dragen aan een verandering op dat vlak. “Dat doen we door via masterclasses in de hoofden van beslissers te komen en aan ambtenaren en ontwikkelaars te vragen wat ze nodig hebben om meer rekening te houden met bijvoorbeeld het gebruiken van grondstoffen en het landschap,” zegt de netwerkdirecteur.
Een ander voorbeeld zijn de zogenoemde energieboswachters. In totaal zijn er nu zo’n negentig via de Natuur en Milieufederaties opgeleid. Zij kunnen gemeenten of bedrijven bijstaan met regelgeving, adviseren over het betrekken van maatschappelijke natuurorganisaties, of vragen voorhouden over diersoorten die in het betreffende landschap aanwezig zijn, de staat van het bodemleven en wat er nog kan groeien onder bijvoorbeeld zonnepanelen. Van de Pas noemt ook LENI, het Loket Energie Natuurinclusief, waar coöperaties, bedrijven, ambtenaren en bewoners terecht kunnen met vragen over bestaande zonneparken en de natuur, beheer, of opwek van duurzame energie.
De energietuinen zijn voor Van de Pas het schoolvoorbeeld van een concept waar duurzame energie, natuur én recreatie elkaar versterken. De komende jaren werken de Natuur en Milieufederaties aan de realisatie van meerdere tuinen in onder andere Assen, Zelhem, Montfoort en Wijhe. “In onze energietuinen komt eigenlijk alles bij elkaar. Het is het summum van participatie en lokale betrokkenheid. Het is een plek vol beleving, waar de omgeving trots op is. Mensen kunnen bij lekker weer in het gras liggen, kinderen kunnen zich uitleven in de natuurspeeltuin, even verderop krijgt een groepje uitleg over de aanwezige zonnepanelen en de opwek van duurzame energie, terwijl de natuur tegelijkertijd zijn gang kan gaan.”
Over tien jaar hoopt Van de Pas dat het kantelpunt positief is doorgeslagen als het gaat om het behoud van natuur en biodiversiteit in onze samenleving. Verder geeft de netwerkdirecteur aan dat we geen keuze hebben dan door te gaan met het vergroenen van de wereld. “Iedere procentpunt klimaatverandering die we tegen kunnen gaan, heeft effect. En vertrouw op de veerkracht van de natuur. Als wij het goede doen, zullen we dat terugzien in onze omgeving.”
Groendoen-magazine nu beschikbaar!
Omdat het delen van kennis van groot belang is voor het versnellen van de energietransitie, wordt het Groendoen-magazine landelijk verspreid onder relaties, partners, NGO’s en beleidsmakers op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau. Ook is deze vanaf nu gratis verkrijgbaar via onze kennisbank. Wij wensen u veel leesplezier!