Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Folkert Brouwers naast zonnecarport

Nij Smellinghe: waar een regioziekenhuis groot in is

Geplaatst op 10 februari 2022

Voor ziekenhuizen en zorginstellingen liggen er enorme kansen om te verduurzamen, zo bewijst het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Met de zonnepanelencarport en de zonnepanelen op het dak, gerealiseerd in samenwerking met GroenLeven, draaien zij nu op zonnige dagen zelfs volledig op eigen, groene energie.

Ziekenhuis Nij Smellinghe is één van de bijna 1000 partners die GroenLeven heeft geholpen bij het waarmaken van duurzame ambities. Met onze ruime ervaring, leverbetrouwbaarheid en de ontzorging die GroenLeven biedt kunnen we nog veel meer duurzame stappen zetten. Ook de handen ineenslaan met GroenLeven en later net zo trots kunnen vertellen over uw duurzame onderneming zoals Folkert Brouwers van Nij Smellinghe dat doet? Neem contact met ons op | 058 799 00 00 | info@groenleven.nl | of vraag een Quickscan aan.

ABN AMRO: Nij Smellinghe: waar een regioziekenhuis groot in is

Van een carport overdekt met zonnepanelen tot een circulair opleidingsgebouw: ziekenhuis Nij Smellinghe werkt samen aan een duurzame toekomst. In 2030 wil het ziekenhuis uit Drachten energiepositief zijn. Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen, over de hoge ambities van Nij Smellinghe: “Als je in de zorg snel wil, moet je langzaam beginnen.”

Nij Smellinghe moderniseert en verduurzaamt tot 2025 verschillende onderdelen van het ziekenhuis. Uitgangspunten zijn het creëren van een fijne, toegankelijke verblijfsomgeving voor patiënten en een prettige werkplek voor medewerkers. Daarnaast draagt de verbouwing bij aan het duurzaamheidsdoel om in 2030 energiepositief te zijn. Directeur Bedrijf & Gebouwen Folkert Brouwers: “We bouwen aan een ziekenhuis dat niet alleen vandaag functioneel is, maar ook over 20 jaar. Daarom denken we overal tot in detail over na. We willen niet over een paar jaar denken: dit hadden we toch anders moeten doen. Als je in de zorg snel wil, moet je langzaam beginnen.”

“Op zonnige dagen draaien we met onze zonnepanelen volledig op eigen energie.”

45 procent eigen energie

Nij Smellinghe is hard op weg om haar duurzame ambities waar te maken. Het ziekenhuis wekt sinds 2019 energie op met 9.000 zonnepanelen. 3.500 panelen liggen op het dak van het ziekenhuis en met de overige panelen is het parkeerterrein overdekt met een zonne-carport. Ook het nieuwe operatiecomplex – dat begin 2021 haar deuren opende – ademt duurzaamheid. Het complex is onder andere uitgerust met een Warmte-Koudeopslag (WKO) en een goed geïsoleerde gevel die maar liefst 70% zuiniger is. Brouwers ziet de toekomst zonnig in: “Met het plaatsen van de zonnepanelen hebben we natuurlijk een flinke klap gegeven, hiermee wekken we zo’n 30 procent van onze eigen energie op. Op zonnige dagen draaien we zelfs volledig op eigen energie. Dankzij de nieuwe gevel en de Warmte-Koudeopslag kunnen we de komende jaren een enorme versnelling maken. We komen nu al richting de 45 procent.”

Hardhout uit Brazilië hergebruiken

Al het materiaal dat het ziekenhuis gebruikt voor de modernisering wordt keurig geregistreerd in Madaster. Nij Smellinghe is één van de eerste ziekenhuizen dat deelneemt aan het materialenregister om hergebruik van grondstoffen in de toekomst eenvoudiger te maken. Het ziekenhuis oogst nu al materialen uit haar eigen gebouw. Brouwers: “Onze oude gevel bestond uit Braziliaans hardhout. We laten dit hout nu door een sociale werkplaats zagen tot balken die we weer kunnen hergebruiken voor nieuwe projecten.”

Circulair opleidingsgebouw

De volgende mijlpaal is het nieuwe opleidingsgebouw waar Nij Smellinghe samen met ROC Friese Poort aan werkt. Dankzij de samenwerking krijgen mbo-studenten Zorg en Welzijn straks makkelijker toegang tot de praktijk. Ook hier doet Nij Smellinghe geen concessies aan duurzaamheid. “Een betonnen gebouw met staal is het goedkoopst en makkelijkst te realiseren”, vertelt Brouwers. “Maar dat wilden we beslist niet. We gaan voor een circulair gebouw dat volledig van hout wordt gemaakt en demontabel is. Met de gedachte dat je het over 30 jaar uit elkaar kunt halen en de materialen opnieuw kunt gebruiken. We hebben ons best moeten doen om dit plan erdoorheen te krijgen – zeker toen de houtprijzen door het dak gingen – maar het is gelukt. We zijn in november 2021 gestart met de bouw.”

Draagvlak in alle lagen

Het zegt iets over het draagvlak voor duurzaamheid bij Nij Smellinghe. Volgens Brouwers zijn medewerkers in alle lagen van de organisatie enthousiast: “Vroeger was de cultuur: kan niet, wil niet. Nu wil iedereen meekijken of het anders kan, mensen krijgen er energie van. Zo zie je nu door de hele organisatie duurzame initiatieven ontstaan. Specialisten van de Medische Maatschap Drachten hebben bijvoorbeeld het zonnedak meegefinancierd. En de afdeling Radiologie kwam met een idee om het papier dat op de onderzoekstafels ligt niet weg te gooien, maar her te gebruiken. Dit passen we nu overal toe.”

Groenfinanciering

Voor de financiering van haar duurzame ambities bundelde Nij Smellinghe de krachten met ABN AMRO. Het grootste deel van de zonnepanelen werd gefinancierd door ABN AMRO Lease. Het nieuwe operatiecomplex en opleidingsgebouw zijn gefinancierd door ABN AMRO en ABN AMRO Groenbank op basis van groenverklaringen van het RVO. Ook hielp de bank om de rest van de renovatie van het ziekenhuis groen te financieren. Dat is volgens Brouwers uniek: “Normaal geeft het RVO pas een certificaat af voor groenfinanciering als de investering zelf ook is afgerond. Maar deze investering in de renovatie van het ziekenhuis loopt nog jaren door. We zijn samen met ABN AMRO het gesprek met RVO aangegaan om een alternatief traject voor groenfinanciering af te spreken. De bank ging met ons mee buiten de gebaande paden en gaf niet op. Dankzij onze vereende krachten zijn we nu het eerste ziekenhuis met deze vorm van groenfinanciering. Daar ben ik heel trots op.”

Meer nieuws