Ga naar homepage

© 2023 groenleven.nl

Zonneboten op de Reuzedei in Akkrum

Reuzedei Akkrum: duurzaamheid in alle vormen en maten

Geplaatst op 18 mei 2022

De Reuzedei Akkrum, het evenement voor duurzaam wonen, werken en leven in Noord-Nederland, is op zaterdag 28 mei terug met een 10de editie. Met aanbieders van (h)eerlijk voedsel, duurzame producten van meubels tot zonnepanelen en mobiliteit met hybride en elektrische voertuigen, wordt het thema duurzaamheid toegankelijk gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek.

“Duurzaamheid is een heel breed begrip en dat betekent dat je van alles tegen zal komen op de Reuzedei,” vertelt Antje Kneefel, secretaris van de Reuzedei. “We hebben dit jaar bijvoorbeeld een plantenasiel op de markt. Dat houdt in dat je oude stekjes of planten kan inleveren, die vervolgens weer worden opgeknapt. Dat concept kende ik nog niet. Ook hebben we dit jaar een primeur: een demonstratie van een zelfrijdende auto die in Friesland is gemaakt. Zo is er voor ieder wat wils.”

NK GroenLeven Zonnebootrace

Een belangrijk onderdeel van de Reuzedei is het Nederlands kampioenschap Zonnebootrace, waar GroenLeven trotse hoofdsponsor van is. Het kampioenschap vindt plaats op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei. De deelnemers strijden met een duurrace van 55 kilometer en een rondje Akkrum om de titel. Er is ook een wedstrijd voor de jongere generatie: de Young Solar Challenge. Op zaterdag racen teams met jongeren van 14 tot 17 jaar van middelbare scholen uit heel Nederland met zelfgemaakte zonneboten tegen elkaar.

Maarten de Groot, manager marketing & communicatie van GroenLeven: “GroenLeven ontwikkelt duurzame energie voor een schonere en betere wereld voor de generaties na ons. Om de overstap naar groene energiebronnen te maken hebben we veel technici nodig. Nu, maar ook in de toekomst. Daar willen we als GroenLeven een belangrijke rol in te spelen. Bij de NK Zonnebootrace komt voor ons alles samen: de jeugd die echt de vaart wil brengen in de energietransitie en interesse heeft in duurzame energie en techniek. We willen de jeugd hiermee graag enthousiasmeren en stimuleren om zich blijven te ontwikkelen in de techniek en om bij te dragen aan de belangrijke energietransitie!”

Mini-zelfbouw Solar Race

Willem Biesheuvel, hoofd projectmanagement bij GroenLeven, organiseert een wedstrijd voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool: de Mini-zelfbouw Solar Race. De kinderen worden uitgedaagd om zelf een mini-zonnebootje in elkaar te zetten met een bouwpakket en daarmee te racen. Willem: “Zo leren we jonge kinderen meer over zonne-energie en de werking daarvan. Het is heel inspirerend om te zien dat je met één zonnecel al een motor aan een bootje kan laten draaien.”

Programma

  • Reuzedei Akkrum: zaterdag 28 mei van 11:00 tot 17:00 uur
  • NK GroenLeven Zonnebootrace: vrijdag 27 mei van 10:30 uur tot 14:00 uur en zaterdag 28 mei van 11:00 tot 18:00 uur
  • Watermuziekfestival, varen in eigen bootje langs muziek- en danspodia: zaterdag 28 mei van 19:00 tot 21:30 uur

Meer informatie: www.reuzedei.nl

Meer nieuws