Symbolisch eerste bootje drijvend zonnepark op zandwinplas Kloosterhaar te water gelaten

Geplaatst op: 30-09-2020

In de regio Hardenberg is GroenLeven gestart met de realisatie van het drijvend zonnepark op de zandwinplas nabij Kloosterhaar. Op 30 september is het symbolische eerste zonnebootje te water gelaten door wethouder Jan ten Kate, duurzaamheidsambtenaar Peter Hermans (beide Gemeente Hardenberg), ecoloog Johan Poffers (IVN) en Frank Oomen (GroenLeven). Met ruim 40.000 zonnepanelen zal er, wanneer gereed, stroom worden opgewekt voor zo’n 5.000 huishoudens. Het drijvend zonnepark is een voorbeeld van een innovatieve dubbelfunctie: door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden.

In het ontwerp van het zonnepark is veel rekening gehouden met landschappelijke inpassing. De zandwinplas is omringd door bos, en door het bijplanten van diverse fruitbomen zal het zicht op de zonnepanelen beperkt worden.

Het drijvende systeem, ontwikkeld door GroenLeven, is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten. Dit draagt bij aan de instandhouding van de ecologie. Ook wordt er voorzien in de bevordering van het onderwaterleven, zoals het bieden van een plaats waar visjes bescherming in kunnen vinden en zich in kunnen vermenigvuldigen. In samenwerking met IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, zal de ecologie in de komende 5 jaar gemonitord worden.

Een actief zonnepark bespaart CO2-uitstoot, maar ook bij de bouw van het zonnepark wordt er nagedacht over de
vermindering van CO
2-uitstoot. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een elektrische verreiker.

Verduurzaming regio Hardenberg

De komst van de bron van groene energie betekent een boost voor de energietransitie in de gemeente. De verduurzaming van de regio Hardenberg houdt echter niet op met de komst van het drijvende zonnepark. Zo speelt participatie een grote rol. De omwonenden die in de nabijheid van het drijvende zonnepark wonen kunnen meeprofiteren van de komst van het zonnepark. Zij kunnen met korting zonnepanelen en een omvormer aanschaffen voor eigen woning.

Ook zal er een participatiemogelijkheid ontwikkeld worden. Middels het platform DuurzaamInvesteren zal de omgeving kunnen investeren in het zonnepark en kunnen profiteren. Daarnaast krijgen de lokale buurthuizen in Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar vanuit het gebiedsfonds van het zonnepark de financiële mogelijkheid om de buurthuizen te verduurzamen.

Het zonnepark is het zevende drijvende zonnepark van GroenLeven, waarvan het drijvende zonnepark op de Bomhofsplas in Zwolle de grootste buiten Azië is.


Te water laten zonnebootje Kloosterhaar

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.