Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00

Zonnedak Goodman Alblasserdam officieel in gebruik genomen

Geplaatst op 15 juni 2022

Op vrijdag 20 mei 2022 openden de gemeente Alblasserdam, Goodman, BayWa r.e. en GroenLeven het zonnedak op het Goodman Alblasserdam Logistics Centre. Dit is een van de grootste zonnedaken van Zuid-Holland. Het dak van ruim 33.300 vierkante meter is zo’n 5 voetbalvelden groot en omvat ruim 17.300 zonnepanelen, die jaarlijks 7MWp groene stroom leveren, vergelijkbaar met een jaarlijkse energieopbrengst voor bijna 2.000 huishoudens.

Het zonnesysteem heeft een totaal vermogen van 7MWp groene stroom per jaar. Ruim voldoende om het distributiecentrum én de directe omgeving van stroom te voorzien. De groene energie wordt direct terug geleverd via het net en lokaal beschikbaar gemaakt voor particuliere verbruikers. Hierdoor wordt naar schatting met deze installatie ongeveer 3.770 ton CO2-uitstoot voorkomen, gelijk aan de uitstoot die jaarlijks door ongeveer 1.900 huishoudens wordt geproduceerd. Bovendien is er een slim metersysteem geïnstalleerd, waardoor de klanten direct hun energieverbruik kunnen meten en bijsturen. Het logistiek centrum is tevens bekroond met het BREEAM Excellent-duurzaamheidscertificaat, de benchmark voor duurzame gebouwen inclusief de directe omgeving.

Lien Standaert, countrymanager Goodman van Nederland en België: “Ons doel is om tegen 2025 wereldwijd 400 megawattpiek aan zonnepaneelsystemen te plaatsen op onze daken, waarvan bijna een kwart op het Europese vasteland. Op die manier zorgen we ervoor dat we onze gebouwen volledig kunnen voorzien in de operationele energiebehoeften van onze klanten. Daarmee ondersteunen we hen bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen.”

Wethouder Arjan Kraijo van gemeente Alblasserdam: “Goodman verdient hiervoor een compliment, het bedrijf geeft het goede voorbeeld. Ik hoop echt dat de komende jaren alle grote en kleine daken van bedrijven in ons dorp en in de regio worden benut voor het opwekken van zonne-energie.”

Optimale benutting

Sven Goethals, Head of BayWa r.e. Power Solutions GmbH for BeNeLux: “Wat dit project zo bijzonder maakt is de schaal. Het is het grootste zonnedak dat BayWa r.e. en GroenLeven tot nu toe hebben gebouwd. Dit project zien we als een blauwdruk voor de toekomst van de energietransitie. Hét vraagstuk van vandaag is hoe we energieonafhankelijk kunnen worden en hoe we schone energie kunnen opwekken. Het dubbelgebruik van een leeg dak zoals deze is de weg vooruit.”

De bouw van het distributiecentrum van meer dan 65.000 m2, startte ruim twee jaar geleden en is eind 2021 opgeleverd en inmiddels volledig verhuurd. Klanten zijn onder andere het Japanse Kubota, producent van landbouwmachines, Movus Logistics en Braanker.

Het montagesysteem Novotegra, ontwikkeld door BayWa r.e., garandeert de optimale benutting van het dakoppervlak. Het platdakmodel van de pv-installatie zorgt namelijk voor de beste belastingverdeling en voor een hoge montagesnelheid dankzij de click-fitfunctie. Om de energieopbrengst te optimaliseren, wordt voor een spanningsklasse van 1.500 volt gekozen.

Meer nieuws