Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Officiële opening zonnepark Leeuwenhorsterhoek, Noordwijkerhout

Zonnepark Leeuwenhorsterhoek in Noordwijk officieel geopend

Geplaatst op 25 augustus 2023

Op donderdag 24 augustus werd het zonnepark Leeuwenhorsterhoek in Noordwijk officieel geopend. Het door GroenLeven gerealiseerde zonnepark van 2,3 megawatt wekt groene stroom op voor 840 huishoudens. Oldrik Verloop, mede-eigenaar van het landgoed Klein Leeuwenhorst, en wethouder Theo Alkemade van de gemeente Noordwijk openden het zonnepark met de aansluiting van de symbolische groene stekker.

Met het zonnepark levert Verloop een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Verloop genereert inkomsten, en daarmee extra zekerheid voor het landgoed Klein Leeuwenhorst door de opgewekte energie terug te leveren. De ruimte wordt dubbel benut door het houden schapen op het park. Het zonnepark is daarnaast landschappelijk ingepast in het landgoed. Er zijn onder andere natuurlijke oevers aangelegd ter bevordering van de biodiversiteit, de vele sloten rondom het perceel zijn in standgehouden en er zijn rhododendrons aangeplant. Onderdeel van het zonnepark is ook een Agri-pv-opstelling met 224 lichtdoorlatende panelen. Hier wordt door Wageningen Universiteit en TNO onderzoek gedaan naar de verbetering van natuurwaarden en biodiversiteit.

Kunstenaar Rob Jacobs maakte ter plekke een passend schilderij dat het verhaal vertelt van het veranderende landschap van de energietransitie. Het canvas illustreert de transitie van centrale energieopwek middels fossiele energiecentrales naar decentrale energieopwek door zonne- en windparken op land en zee. Het kunstwerk krijgt een speciale plek op het landgoed.

Foto’s © Tom Elst

Meer nieuws