Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Zonnedaken GETEC PARK.EMMEN

Zonnedaken GETEC PARK.EMMEN

Opdrachtgever GETEC PARK.EMMEN
Locatie Emmen
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Het GETEC industriepark in Emmen is bijna een dorp op zich. Het park omvat verschillende ondernemingen, een bedrijfsrestaurant, bedrijfsbrandweer, en ook niet onbelangrijk, de beveiliging van dit alles. De ‘burgemeester’ van het industriepark: GETEC PARK.EMMEN. Het bedrijf biedt het park onder andere logistieke diensten en -oplossingen, laboratoriumanalyses en parkservices.

Maar dat is nog niet alles. GETEC levert namelijk ook slimme energieoplossingen, zowel aan het park als daarbuiten. Zo installeerde GroenLeven onlangs ruim 21.000 zonnepanelen, verdeeld over 9 industriedaken van GETEC PARK.EMMEN. Richard de Haan, Assetmanager bij GETEC PARK.EMMEN: “We willen alles wat we doen duurzaam kunnen doen.”

Op naar CO2-neutraal opereren

Zoveel mogelijk CO2-neutraal opereren, dat is het ultieme doel van GETEC. Verschillende duurzame technieken moeten hierbij helpen. Richard: “We willen graag fossiele brandstoffen achter ons laten en volledig draaien op alternatieve brandstoffen vanaf 2030. De brandstof voor onze WKC’s (warmte kracht centrales) is Gronings gas, in 2022 gaan we over op hoogcalorisch gas.”

“Verder zijn we bezig om de gasturbinebranders die we gebruiken door te ontwikkelen naar branders die waterstof kunnen verwerken. Dat is in onze ogen dé brandstof van de toekomst.” Richard hoopt die waterstof in de toekomst zelf op locatie op te wekken. Nu is er nog een afspraak met andere partijen, die waterstof van buitenaf leveren.

Zonnedaken GETEC PARK.EMMEN

21.000 zonnepanelen op 9 daken

Ook zonne-energie speelt een rol in de verduurzaming van GETEC. In het afgelopen jaar heeft het bedrijf samen met GroenLeven een enorme zonnebron gerealiseerd. De zonnebron bestaat uit maar liefst 21.000 zonnepanelen, verdeeld over 9 daken van GETEC PARK.EMMEN. Richard: “Een aantal jaren geleden werd het idee geopperd om onze daken beschikbaar te stellen voor zonne-energie. Destijds waren we al in gesprek met GroenLeven, maar de toenmalige insteek was een huurconstructie.”

Na onderzoek naar de dakconstructie – waarop groen licht volgde voor zonnepanelen – was het zover. GETEC startte met de ontwikkeling van het zonnedak. Richard: “Toch bleef het om meerdere redenen wat langer stil liggen dan verwacht. In januari 2021 kwam er een “go”: we konden los en het zonnedak moest 25 juli klaar zijn om de verkregen SDE++-subsidie te kunnen behouden.”

Richard kreeg de leiding over het zonne-energieproject en ging aan tafel met GroenLeven. “We hebben tegen elkaar gezegd, ‘het is kort dag, maar we gaan de uitdaging met elkaar aan’. Wat volgde was een gecoördineerd proces met een duidelijke planning en vooral veel communicatie, waardoor het project tijdig technisch gereed was.”

Meer duurzame oplossingen

Voor de GETEC Group is het project een belangrijke stap naar Net Zero Production. Ook weerspiegelt het een duidelijke missie: “Wij komen onze beloften na.” De industrie vraagt om duurzame oplossingen. Oplossingen die efficiënt, betrouwbaar én concurrerend zijn, waarmee een aanzienlijke CO2-reductie mogelijk is.

In haar ESG-aanpak is GETEC toegewijd aan de Go Green-strategie. Met haar deskundigheid in duurzame energie wil GETEC de CO2-voetafdruk van haar klanten verkleinen. De installatie van dit PV-systeem is daarbij een geweldige start.

Elkaar inspireren

Deze kennis van pioniers als GETEC kan volgens Richard nóg beter worden ingezet. “Zoek elkaar op, ga leren hoe andere ondernemingen met verduurzaming omgaan. Welke keuzes hebben zij gemaakt, welke obstakels zijn zij tegengekomen en welke voordelen ondervinden zij er nu van?”

“Als je deze kennis met elkaar gaat delen komt iedereen in zijn/haar kracht. Als de wil er is kunnen we elkaar helpen de ambities waar te maken. Zo verspreid duurzaamheid als een olievlek, beter gezegd als groene energie en waterstof,” lacht Richard.

Gerelateerde projecten