Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

zonnebron op zandwinning
Voormalig zandput omgetoverd tot zonnebron met waterecologie

Drijvend zonnepark Hattemerbroek

Opdrachtgever Powerfield
Locatie Hattemerbroek - waterplas De Kolk
Grootte 30.000 – 35.000 panelen
Status Afgerond

In Hattemerbroek, omringd door groene weilanden en rustige wateren, is een bijzonder project ontstaan dat de duurzame toekomst van de regio zal veranderen. GroenLeven heeft het drijvende zonnepark gerealiseerd op de voormalige zandwinningsplas De Kolk. Door zonnepanelen op het wateroppervlak te plaatsen, benutten ze niet alleen de beschikbare ruimte optimaal, maar behouden ze ook de ecologie van de omgeving. Een project waarbij duurzame energieopwekking hand in hand gaat met het behoud van de natuurlijke habitat. Dit is een win-winsituatie.

Het zonnepark in Hattemerbroek is een indrukwekkend project met in totaal 30.100 zonnepanelen, die samen een capaciteit van 16,4 megawatt genereren. Dit is voldoende om 5.500 huishoudens van groene energie te voorzien en de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Duurzaamheid en ecologie

Bij GroenLeven staat biodiversiteit en ecologie hoog in het vaandel. Bij de realisatie van het drijvende zonnepark in Hattemerbroek heeft GroenLeven de landschappelijke inrichting zo goed mogelijk afgestemd op de omgeving en de aanwezige natuur. Dit maakt het drijvende zonnepark een unieke locatie, waar mogelijk zelfs woningen aan de plas zouden worden gebouwd in de toekomst. Dit zonnepark dient niet alleen als duurzame energiebron, maar ook als leefomgeving voor aanwezig leven in de plas.

Bouw en toekomst

Met de start van de bouw in februari 2023 begon het drijvende zonnepark in Hattemerbroek echt tot leven te komen. Hoewel de verwachte bouwperiode slechts twee maanden was, werd de oplevering vertraagd tot juni vanwege een vertraging in de levering van het inkoopstation. Ondanks deze tegenslag verliep de bouw voorspoedig.

Een symbool van duurzame vooruitgang

Het drijvende zonnepark in Hattemerbroek is uitgegroeid tot een symbool van duurzame vooruitgang en innovatie. GroenLeven heeft een uniek en toekomstgericht project gerealiseerd, waarbij de natuur en groene energie hand in hand gaan. Het drijvende zonnepark toont aan dat duurzaamheid en natuur perfect samengaan. Het dient als inspiratie voor de regio en als voorbeeld van wat er mogelijk is voor een regio om te verduurzamen.

 

Gerelateerde projecten