Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Drijvend zonnepark Kloosterhaar

Drijvend zonnepark Kloosterhaar

Locatie Kloosterhaar
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond

Op de oude zandwinplas bij Kloosterhaar ligt een enorme energiebron: een drijvend zonnepark van GroenLeven. GroenLeven heeft hier een drijvend zonnepark gerealiseerd met aandacht voor de natuur en omgeving. Zodat iedereen blij is, van vissen tot omwonenden. De ruim 40.000 zonnepanelen van het drijvend zonnepark wekken groene stroom op voor zo’n 4.300 huishoudens.

Drijvend zonnepark Kloosterhaar

Dubbelfunctie: zonne-energie en zandwinplassen

Drijvende zonneparken op zandwinplassen: een handige dubbelfunctie. Bovendien hoeven we voor drijvende zonneparken geen bruikbare oppervlakte, zoals vruchtbare landbouwgrond, in te zetten voor zonne-energie. Dit past bij de GroenLeven-filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus ook water.

Het drijvend zonnepark, ontwikkeld door GroenLeven, is zo ontworpen dat licht en lucht nog bij het water kunnen komen. Het systeem bestaat uit panelen die licht doorlaten, met brede lichtstraten tussendoor. Zo blijft de waterecologie in balans. Ook het onderwaterleven wordt beschermd, bijvoorbeeld door visjes een schuilplaats te bieden. In samenwerking met IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, wordt de ecologie en biodiversiteit de komende 5 jaar gemonitord.

Participatie drijvend zonnepark Kloosterhaar

Niet alleen de lokale vissen, maar ook de mensen moeten meeprofiteren. Daarom is voor de omwonenden van het park een kortingsactie opgezet, waarmee zij op aantrekkelijke wijze hun eigen huis kunnen verduurzamen. Ook kan de omgeving via het platform DuurzaamInvesteren investeren in het zonnepark en zo nóg meer voordeel halen uit het park.

Daarnaast hebben de buurthuizen van Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar met geld uit het energiefonds de mogelijkheid om hun gebouwen te verduurzamen.

Overzicht gegevens 

  • 40.000 zonnepanelen
  • 16 megawatt vermogen
  • CO2-reductie door bron: ruim 8.000 ton per jaar
  • Staat gelijk aan groene stroom voor 4.300 huishoudens
  • Energiefonds en inkoop- en participatieactie zonnepanelen

 

Gerelateerde projecten