Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Bovenaanzicht zonnepark Nij Beets

Drijvend zonnepark Nij Beets

Opdrachtgever Van der Wiel B.V.
Locatie Nij Beets
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

1700 inwoners, 33.000 zonnepanelen: je vindt het in Nij Beets. In dit dorpje, in de Friese gemeente Opsterland, heeft GroenLeven een drijvend zonnepark gerealiseerd. Het drijvend zonnepark is geïnstalleerd op de zandwinplas van Van der Wiel B.V., die daarmee een mooie dubbelfunctie heeft gekregen als duurzame energiebron. Het drijvend zonnepark levert genoeg groene stroom voor zo’n 4.000 huishoudens.

Drijvend zonnepark Nij Beets

Uniek systeem

Een drijvend zonnepark is natuurlijk niet écht milieuvriendelijk als het niet goed is voor de natuur. Daarom heeft GroenLeven het drijvende systeem zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het drijvend zonnepark gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten. De zonnepanelen worden laag bij het water gemonteerd zodat de andere oever nog steeds zichtbaar blijft. Ze zijn aan de bodem verankerd met speciale klapankers, waardoor geen ankers aan de wal bevestigd hoeven te worden.

Drijvend zonnepark Nij Beets

Inpassing

Drijvend zonnepark Nij Beets beslaat 9 van de 40 hectare water van de zandwinplas. De vorm van het park is zo gekozen dat deze aansluit bij de natuurlijke vorm van de zandwinplas. Zo blijft er ook voldoende ruimte tussen het drijvend zonnepark en de oevers. Deze maatregel zorgt ervoor dat het zonnepark de flora en fauna van de oevers niet in de weg zit. Ook heeft een ecologisch bureau onderzoek gedaan naar hoe natuur en biodiversiteit verder gestimuleerd kunnen worden.

Participatie

In overleg met Van der Wiel B.V., Gemeente Opsterland, Plaatselijk Belang Nij Beets en Energiecoöperatie Krigel is een gebiedsfonds opgericht. In dit gebiedsfonds is een financiële bijdrage gestort voor sociaal-maatschappelijke doelen of samenlevingsactiviteiten in de omgeving Nij Beets. Zo komt de komst van de duurzame energiebron ten goede van de omgeving én de lokale gemeenschap.

Bijzonderheden

  • Uniek systeem voor zoveel mogelijk licht én lucht aan het wateroppervlak
  • Vorm van het zonnepark sluit aan op natuurlijke vorm zandwinplas
  • Participatiemogelijkheden, zodat komst van park ten goede komt van de hele omgeving en gemeenschap

Gerelateerde projecten