Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Zonnecarport DierenPark Amersfoort
Zonne-energie bovenop een parkeerdek

Zonnecarport DierenPark Amersfoort

Opdrachtgever DierenPark Amersfoort
Locatie Amersfoort
Grootte 0 - 1.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

De grootste zonnecarport van Amersfoort staat bij DierenPark Amersfoort. De carport, met 522 zonnepanelen, staat boven op het parkeerdek van het dierenpark; het hoogste punt in de bosrijke omgeving. Alle opgewekte groene stroom wordt meteen door het park gebruikt en de zonnecarport levert daarom niet terug aan het net. De zonnebron levert 15 procent van alle stroom, maar op een zonnige dag zelfs het volledige stroomverbruik van DierenPark Amersfoort.

Tweedehands garage

De parkeergarage van DierenPark Amersfoort, waar de zonnecarport op staat, is een ‘tweedehands’ garage uit Delft, waarvan het beton en staal is hergebruikt. De garage stamt uit 2019 en werd gebouwd met het idee om een extra laag toe te voegen, maar uiteindelijk werd een zonnecarport geïnstalleerd. Hiervoor zijn de palen gebruikt die uitsteken op de garage en is de carport zuinig in materiaal. Door de zonnecarport op een bestaand parkeerdek te realiseren, wordt de beschikbare ruimte van het DierenPark optimaal benut. Het project laat zien hoe we onze steden en openbare ruimtes efficiënter kunnen gebruiken en tegelijkertijd bijdragen aan een schonere wereld.

Zonnecarport DierenPark Amersfoort

Stroom voor de stokstaartjes

De zonnecarport neemt niet de volledige oppervlakte van de garage in beslag, maar is juist afgestemd op het energieverbruik van het park. Daarom levert de carport niet terug op het net, waardoor de realisatie niet werd afgeremd door netcongestie. De stroom gaat direct naar het welzijn van de dieren en het comfort van de bezoekers van het dierenpark, waaronder naar de warmtelampen van de stokstaarten, de Dierkeuken, de UV-lampen in het Schildpaddenhuis en de warmtepomp in de olifantenstal. Ook de achttien laadpalen voor elektrische auto’s profiteren van de opgewekte zonnestroom.

Duurzaam DierenPark

De nieuwste aanwinst van DierenPark Amersfoort is een mijlpaal in hun streven naar een groenere toekomst. Het dierenpark installeerde in 2022 negentig zonnepanelen op het dak van het Honderdduizend Dierenhuis en de recent geopende Dierkeuken heeft geen gasaansluiting maar een waterpomp. Ook de grote vuilnisbakken op de pleinen in het park hebben een eigen zonnepaneel en draaien dus op zonne-energie. Daarnaast zet DierenPark Amersfoort zich in voor recycling en hergebruik van materialen en educatie over duurzaamheid voor haar bezoekers.

DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de stad

Op donderdag 4 april vierden DierenPark Amersfoort, de Gemeente Amersfoort en GroenLeven de opening van de grootste zonnecarport van de stad. Het Kinderpanel van DierenPark Amersfoort stak symbolisch de groene stekker in elkaar waarmee de werking van de zonnecarport is aangekondigd.

Opening zonnecarport DierenPark Amersfoort

Gerelateerde projecten