Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Zonnecarport ziekenhuis Nij Smellinghe

Zonnecarport ziekenhuis Nij Smellinghe

Opdrachtgever Ziekenhuis Nij Smellinghe
Locatie Drachten
Grootte 5.000 - 10.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Zorgen voor patiënten én zorgen voor een beter milieu? Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten doet het, door jaarlijks ruim 30% van haar eigen stroomverbruik op te wekken met 9.000 zonnepanelen. Een primeur: Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis in Nederland dat zo zelfvoorzienend is qua stroomverbruik.

Zonnecarport ziekenhuis Nij Smellinghe

Het ziekenhuis heeft een unieke zonnecarport met 5.500 zonnepanelen boven de parkeerplaats én nog 3.500 op de daken. Alle panelen bij elkaar hebben een vermogen van 2,7 megawatt. Dat staat gelijk aan groene energie voor zo’n 730 huishoudens.

Zonnecarport ziekenhuis Nij Smellinghe

Zonnecarport uniek in Nederland

Eind 2018 was het zover. GroenLeven startte met de voorbereidingen en bouw van de zonnecarport. Een flinke klus: in totaal werden er 9.000 zonnepanelen geplaatst. Met de zonnecarport is het ziekenhuis koploper in de energietransitie.

Het plaatsen van zonnepanelen op daken en als carport past bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie.

Zonnecarport ziekenhuis Nij Smellinghe

Zelfvoorzienend op zonnige dagen

Met computers, koeling, en zware medische apparatuur is het ziekenhuis grootverbruiker van energie. Met de carport en de panelen op de daken draait het ziekenhuis inclusief MRI, CT en operaties op zonnige dagen zelfs volledig op zonne-energie. Per jaar leveren de panelen gemiddeld 30% van de energiebehoefte van het ziekenhuis.

Bijzonderheden

Opening zonnecarport ziekenhuis Nij Smellinghe

Gerelateerde projecten