Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
natuur omgeving zonnepark
Zero-emissie pilot, gerealiseerd door lokale samenwerking

Zonnepark de Zwette

Locatie Leeuwarden
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Eén van de grootste zonnebronnen van Friesland vind je in Leeuwarden: zonnepark de Zwette. Met 47.000 zonnepanelen wekt dit zonnepark groene energie op voor zo’n 4.600 huishoudens. Lokaal staat bij dit project centraal: verschillende bedrijven uit de regio hebben geholpen met de aanleg van het zonnepark. Ook is er tijdens de installatie een ‘zero-emissie’ pilot gedraaid. Tijdens deze pilot hebben wij geëxperimenteerd met het vervoeren van materialen met elektrische vrachtauto’s.

natuur omgeving zonnepark

Lokale samenwerking

Lokaal centraal: een belangrijk deel van de filosofie van GroenLeven. Want de energietransitie, die moeten we samen realiseren. En dat is precies wat we gedaan hebben met zonnepark de Zwette.

Deze zonnebron hebben we samen met een aantal lokale ondernemers gebouwd. De onderconstructie is verzorgd door de Mannen van Staal uit Leeuwarden, en de installatie is samen met Montage Service Friesland geregeld. Zo draagt de lokale omgeving bij aan het zonnepark – en het zonnepark draagt bij aan de lokale omgeving. Dat is pas écht lokale samenwerking.

zonnepaneel close-up

Zero-emissie pilot

Een actieve zonnebron vermindert de CO2-uitstoot flink. Maar hoe zit het met de CO2 die uitgestoten wordt bij de bouw van zo’n zonnebron? Ook deze wil GroenLeven terugbrengen naar nul. Want een zonnebron op een milieu-onvriendelijke manier bouwen, dat zet natuurlijk weinig zoden aan de dijk.

Tijdens de bouw van het zonnepark hebben we daarom een zero-emissie pilot uitgevoerd. Álles moest energieneutraal gebeuren. Zo pendelde tussen de leverancier van de constructie en de zonnebron een elektrische vrachtwagen.

Bijzonderheden

  • Gebouwd in samenwerking met lokale ondernemers
  • Pilotproject voor zero-emissie werken

Gerelateerde projecten