Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Zonnepark Groningen Airport Eelde

Zonnepark Groningen Airport Eelde

Opdrachtgever Groningen Airport Eelde
Locatie Eelde
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Vanaf Groningen Airport Eelde vlieg je niet alleen naar de zon, ook op het vliegveld zelf speelt de zon een belangrijke rol. Hier heeft GroenLeven namelijk een uniek zonnepark ontwikkeld en gerealiseerd. De zonnepanelen liggen op het middenterrein van de luchthaven, in de driehoek tussen taxi-, start- en landingsbaan. Het park, dat 20 hectare groot is, levert genoeg groene stroom voor maar liefst 6.200 huishoudens. Dit zonnepark is de eerste zonnebron ter wereld die midden op een actieve luchthaven ligt.

zonnepaneel close-up

Uniek

Met dit unieke zonnepark wordt het vliegveld weer een stukje groener. Dat past mooi bij de ambitie om bij te dragen aan een duurzamere luchtvaart. Door onder andere de uniciteit van het project heeft het park op het vliegveld een voorbeeldfunctie voor andere locaties en projecten.

Zonnepark Groningen Airport Eelde

Je kunt daarbij denken aan andere luchthavens, maar ook aan andere plekken met bijzondere veiligheidseisen. Daarnaast is er op de locatie een mooie dubbelfunctie ontstaan. De anders ongebruikte grond heeft nu een duurzame invulling gekregen.

Zonnepark Groningen Airport Eelde

Overkapte doorgang

Een belangrijk onderdeel van dit project is ook de bouw van een corridor (overkapte doorgang) van 400 meter vanaf de terminal naar het platform. Met de zonnepanelen op deze overkapping wekt het vliegveld haar eigen groene stroom op. Zo wordt de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Bijzonderheden

  • Eerste grootschalige zonnepark op een Nederlandse luchthaven;
  • Een wereldprimeur: een zonnebron tussen de taxi-, start- en landingsbaan op een actieve luchthaven;
  • Unieke dubbelfunctie.
Start bouw zonnepark Groningen Airport Eelde
Opening zonnepark Groningen Airport Eelde

Gerelateerde projecten