Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Zonneparken Oranjepoort Emmen

Zonnepark Oranjepoort Emmen

Opdrachtgever Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen BV
Locatie Emmen
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Een zonnepark tussen de bedrijvenparken – dat is Zonnepark Emmen Oranjepoort. GroenLeven heeft dit unieke park gerealiseerd tussen industrieterreinen Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37. Een echt lokaal project: het is een zonnepark van én voor Emmen. Nou ja, niet alléén voor Emmen: de omliggende dorpen pikken ook een graantje mee. Met een vermogen van 30 megawatt wekt het zonnepark namelijk genoeg groene stroom op voor zo’n 8.500 huishoudens. 

Zonnepark Oranjepoort Emmen

Uniek zonnepark

Zonnepark Oranjepoort is in vele opzichten een uniek zonnepark. Het initiatief kwam van de lokale Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen (VPB) Emmen BV. Het VPB, dat meer dan 300 leden heeft binnen het Emmense bedrijfsleven, heeft namelijk duurzame ambities. Met dit project wil de vereniging de bedrijven en bedrijventerreinen rond Emmen zoveel mogelijk verduurzamen. 

GroenLeven heeft het zonnepark samen met partners in de regio ontwikkeld. Zij verzorgden onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht.

Zonnepark Oranjepoort Emmen

Lokale energiecoöperatie

De inwoners van de omliggende dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht profiteren ook mee van het zonnepark. Zij hebben gezamenlijk energiecoöperatie ‘Nieuw Oranjepoort’ opgericht en GroenLeven heeft hen een halve megawatt geschonken. 

Dit past bij de visie van gemeente Emmen, die is aangesloten bij het Interreg COBEN project. COBEN heeft als doel om duurzame energieprojecten in Emmen zo te ontwikkelen dat de omwonenden ook profiteren.

Zonnepark Oranjepoort Emmen

Solar Innovation and Experience Center

Ook is er met het lokale bedrijfsleven en onderwijs een Solar Innovation and Experience Center opgezet. In dit onderzoekscentrum wordt gewerkt aan duurzame innovaties. Denk daarbij aan innovaties rond zonne-energie, waterstofproductie, thermietechnieken en het gebruik van biobased materialen. Zo kan het gebied nog verder verduurzamen.

Bijzonderheden

  • In samenwerking met het lokale bedrijfsleven gerealiseerd
  • Omwonenden profiteren mee met energiecoöperatie
  • Solar Innovation & Experience Center (SIEC)
Zonnepark Oranjepoort

Gerelateerde projecten