Ga naar homepage

© 2023 groenleven.nl

zonnepark ureterp natuur

Zonnepark Ureterp

Opdrachtgever Gemeente Opsterland
Locatie Ureterp
Grootte 10.000 - 20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

In Ureterp realiseerde GroenLeven de eerste zonnebron van de Gemeente Opsterland: zonnepark Ureterp. Deze zonnebron, die ligt aan de Skiepeleane in Ureterp, bestaat uit ruim 12.000 zonnepanelen. Deze hebben bij elkaar een vermogen van 4,3 megawatt. Wat houdt dit concreet in? Het park levert genoeg groene stroom voor 1.100 huishoudens. De zonnebron draagt daarom stevig bij aan de duurzame ambities van de gemeente Opsterland. De gemeente wil in 2035 volledig energieneutraal zijn. Door de samenwerking met verschillende lokale partijen heeft dit zonnepark een kenmerkende lokale footprint.

zonnepark ureterp

Lokale footprint

Dit zonnepark moest een echt lokaal project worden. En dat hebben we ook geregeld: we hebben alle werkzaamheden lokaal uitbesteed. Waar mogelijk zelfs binnen de gemeente Opsterland. De lokale bedrijven verzorgen onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht.

zonnepanelen close-up

De volgende bedrijven uit de omgeving van Ureterp zijn betrokken bij de realisatie van het zonnepark. Bosmatechniek uit Lippenhuizen, Aannemer Jonker uit Terwispel, InfraWatch uit Ureterp, Montage Service Friesland uit Peins, Mannen van Staal uit Leeuwarden, W2N engineers uit Drachten, Hoogenberg Hoveniers uit Ureterp, Extension Hekwerken uit Sneek, Visser en Smid Hanab, Bureau Waardenburg en Liander NV.

zonnepaneel close-up

Zonne-energie opwekken is goed voor de planeet, maar de aanleg moet natuurlijk ook op een milieuvriendelijke manier. Bij de bouw en realisatie van het park hebben we daarom nagedacht over de CO2 en stikstof footprint. Zo was van de bouwweg een permanente weg gemaakt, wat onnodig vervoer van gehuurde bouwrijplaten scheelt. Ook werkten we voornamelijk met elektrische apparaten om CO2-uitstoot te beperken.

zonnepark ureterp vogelvlucht

Omgeving profiteert

De sportclubs in de buurt profiteren ook van de komst van de zonnebron. De drie sportverenigingen hebben zoveel panelen ontvangen, dat zij de eerste energieneutrale sportclubs van de gemeente Opsterland zijn geworden. In totaal liggen er bij VV Oerterp 70 zonnepanelen, KV Oerterp en TV Oerterp respectievelijk 18 en 20 zonnepanelen. Daarnaast installeerden we bij de bron een bankje en 3 oplaadpunten waarvan één voor elektrische auto’s en twee voor elektrische fietsen.

Bijzonderheden

  • Eerste zonnebron in Gemeente Opsterland
  • Lokale footprint
  • KV Oereterp, VV Oereterp en TV Oereterp zijn samen de eerste energieneutrale sportverenigingen in de gemeente Opsterland
Zonnepark in Ureterp

Gerelateerde projecten