Drijvend zonnepark Lippe Gabriëlsplas

GroenLeven realiseert op de Lippe Gabriëlsplas nabij Ureterp, in de gemeente Opsterland, een drijvende zonnebron. Een bijzondere zonnebron met veel aandacht voor de lokale omgeving, natuur en recreatie.

Verrijking van natuur en recreatie

GroenLeven vindt het belangrijk dat de komst van een zonnepark in de regio de omgeving ten goede komt. Daarom is er bij de inrichting van het zonnepark aanzienlijk veel aandacht besteed aan landschappelijke inpassing en verrijking voor natuur en recreatie.

Zo zal er een kleinschalige fruitboomgaard aangelegd worden. Verder zullen er nabij de plas op diverse locatie vleermuiskasten en vogelnestkastjes bevestigd worden en worden er wiepen aan de oostoever van de plas bevestigd ter bevordering van de vispopulatie en amfibieën.

Ook wordt er met diverse aanpassingen gezorgd voor een verbeterde beleving voor de bezoeker/recreant. Zo zal er een nieuw wandelpad langs de plas aangelegd worden en diverse uitkijkpunten worden toegevoegd, die tevens mogelijkheden bieden voor een picknick. Verder worden de vislocaties in de plas verfraaid.

Speciaal drijvend systeem

Het drijvende systeem, door GroenLeven zelf ontwikkeld, is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten. De panelen worden laag bij het water gemonteerd zodat de andere oever nog steeds zichtbaar zal zijn. Er wordt gebruik gemaakt van bodemverankering, waardoor ankers niet aan de wal bevestigd hoeven te worden.

Overzicht gegevens

  • 25.000 zonnepanelen
  • 14 megawatt
  • groene stroom voor ongeveer 4.000 huishoudens

Bijzonderheden

  • Uitgebreide aandacht voor landschappelijke inpassing
  • Diverse aanpassingen zorgen voor verbeterde beleving biodiversiteit en recreanten