Zonnepark Groningen:
Airport Eelde

GroenLeven heeft een uniek zonnepark ontwikkeld op een speciale locatie: Groningen Airport Eelde. Het zonnepark is aangelegd op het middenterrein van de luchthaven; in de driehoek tussen taxi-, start- en landingsbaan. In totaal heeft het park een oppervlakte van 20 hectare en levert deze genoeg stroom voor 6.200 huishoudens. Het zonnepark op Groningen Airport Eelde is het eerste zonnepark ter wereld dat op deze manier op een actieve luchthaven is aangelegd.  

Uniek

Het zonnepark vormt een belangrijke stap in de verdere vergroening van de luchthaven, die graag een bijdrage wil leveren aan de verduurzaming van de luchtvaart. Door onder andere de uniciteit van het project is het park op Groningen Airport Eelde een voorbeeldfunctie voor vele andere locaties en projecten. Daarbij valt te denken aan andere luchthavens, maar ook toepassing in sectoren die, net als een luchthaven, met hoge of bijzondere veiligheidseisen te maken hebben. Daarnaast is er bij Groningen Airport Eelde een mooie dubbelfunctie ontstaan: grond dat geen functie had krijgt een duurzame invulling.

Overkapte doorgang

Een belangrijk onderdeel is ook de realisering van een corridor (overkapte doorgang) van 400 meter vanaf de terminal naar het platform. Met de zonnepanelen die op deze overkapping zijn geplaatst kan Groningen Airport Eelde haar eigen stroom opwekken. Hierdoor wordt de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Overzicht gegevens 

  • 63.000 zonnepanelen 
  • 21,9 megawatt vermogen
  • Staat gelijk aan groene stroom voor 6.200 huishoudens
  • CO2-reductie door bron: bijna 11.000 ton per jaar

Bijzonderheden

  • Eerste grootschalige zonnepark op een Nederlandse luchthaven;
  • Een wereldprimeur: een zonnebron tussen de taxi-, start- en landingsbaan op een actieve luchthaven;
  • Unieke dubbelfunctie.


Start bouw zonnepark Groningen Airport Eelde

Zonnepark Groningen Airport Eelde

Corridor met zonnepanelen: dubbelfunctie

Impressies zonnepark Groningen Airport Eelde