Drijvende zonneparken op ongebruikte wateren
Innovatieve oplossing: drijvende zonneparken
In Nederland hebben we een heleboel vierkante meters ongebruikte zandwinplassen, binnenwateren en baggerdepots. Ben jij eigenaar of stakeholder van zo’n locatie? Dan stellen we je graag voor aan onze innovatie oplossing: drijvende zonneparken.
In 2050 moet Nederland CO2- en energieneutraal zijn. Zonne-energie is onmisbaar bij het behalen van deze klimaatdoelstellingen. De overstap naar duurzame energie gaat helaas te traag, waardoor we meer zonneparken moeten realiseren. En daarmee lopen we meteen tegen een tweede uitdaging aan: de ruimte voor zonneparken is beperkt.
Een drijvend zonnepark is het perfecte voorbeeld van een innovatieve dubbelfunctie die gaat helpen bij het behalen van de duurzame doelstellingen. En daarnaast zorgen drijvende zonneparken voor extra inkomsten, verlaagt het de CO2-uitstoot en geeft het een locatie een tweede leven. Win-win-win!
Zonne-energie op water
Met een drijvend zonnepark wek je zonne-energie op, op het water. Deze vorm van energieopwekking is relatief nieuw, waardoor provincies en gemeenten streng zijn bij het verlenen van vergunningen. Een drijvend zonnepark moet namelijk ecologisch in het landschap passen en geen negatieve effecten hebben op flora en fauna.
Bij GroenLeven merken we dat natuurorganisaties vaak huiverig zijn voor drijvende zonnepanelen, omdat deze schadelijk zouden kunnen zijn voor de natuur. Die angst nemen we weg door maximaal rekening te houden met de natuurlijke omgeving. Dit doen we onder andere door:
- Extra ruimte tussen de zonnepanelen te bewaren, zo komt er voldoende licht bij het water.
- Speciale drijvende verankering te gebruiken, die niet aan de wal bevestigd hoeft te worden.
- Bootjes met biohutten aan de panelen te bevestigen. Deze stimuleren de vispopulatie.
Drijvend zonnepark met lokaal eigenaarschap
In het Klimaatakkoord het de overheid de ambitie uitgesproken om een zonnepark voor minimaal 50% in lokaal eigendom te laten zijn. Voor onze projecten vertaalt zich dat door naar een duurzaamheidsbeleid passend bij de gemeente waar het water in gelegen is.
Marike Hoekstra, een van de projectontwikkelaars van GroenLeven, vertelt: bij ons zonnepark in Beilen hadden we de ambitie om met dit drijvende zonnepark handen en voeten te geven aan de Regionale Energie strategie in Drenthe. Dit betekent dat het zonnepark bijdraagt aan de vergroening van stroom. We hebben hier samen met de gemeente en de provincie een stap extra gezet, om te komen tot lokaal eigendom van het zonnepark.
Ook op de Bomshofsplas in Zwolle hebben we een drijvend zonnepark gerealiseerd wat nu eigendom is van de lokale bewoners.

Werkwijze van GroenLeven
Kies je voor een drijvend zonnepark van GroenLeven, dan nemen we de volledige communicatie op ons. We betrekken je vanaf dag 1 bij de plannen en helpen je met het maken van de juiste keuze, zoals het kopen of het huren van zonnepanelen.Voorbereiding
Klaar voor de start? We beginnen met het uitvoeren van een geschiktheidsonderzoek voor uw waterpartij.
Vergunningsverlening
Voor het realiseren van een drijvend zonnepark zijn er vergunningen nodig. Samen zorgen we ervoor dat alle benodigde vergunningen aangevraagd worden.
SDE-subsidie
Zijn de vergunningen verleend? Fijn! Dan kunnen we nu SDE-subsidie aanvragen voor uw toekomstige bron van duurzame energie.
Bouw
SDE-subsidie is verleend, vergunningen zijn goedgekeurd en alle benodigde onderzoeken op locatie zijn met succes afgerond. Wij zijn er klaar voor. U ook? Dan starten we de bouw.
Duurzame energie opwekken
Het drijvende zonnepark is klaar, aangesloten en wekt nu duurzame energie op. Dat is een glas champagne waard! GroenLeven kan na deze fase voorzien in de onderhoud en monitoring van het park.
Bij GroenLeven kun je namelijk op verschillende manieren profiteren van extra inkomsten uit een drijvend zonnepark. Verhuur bijvoorbeeld risicoloos je locatie voor een zonnepark. Dat levert je elke maand stabiele extra inkomsten op. Bovendien kun je de plas nog steeds inzetten voor andere doeleinden.
Een zonne-installatie kopen voor een drijvend zonnepark kan ook. Dit is financieel zeer aantrekkelijk. Door subsidies, besparingen op je energiekosten en terugverkopen van stroom verdien je zonnepanelen in 7 jaar, terwijl ze wel 30 jaar meegaan. Je maakt al snel winst.
Ook bieden we omwonenden de mogelijkheid om financieel te profiteren van het zonnepark. Bijvoorbeeld met de aanschaf van aandelen en het leveren van lokaal opgewekte stroom. Door samen te werken vinden we elkaar. En blijken doelen, wensen en ambities vrijwel altijd verenigbaar.
Drijvende zonneparkprojecten: zij gingen je voor
Veel gegeven antwoorden
Wat is een drijvend zonnepark?
Wat zijn de voordelen van een drijvend zonnepark?
- Je verduurzaamt jouw bedrijfsvoering;
- Je onderneemt maatschappelijk verantwoord;
- Je creëert extra waarde en multifunctioneel gebruik voor de zandwinplas;
- Je levert een belangrijke bijdrage aan energietransitie;
- Je profiteert van de kennis en kunde van GroenLeven en een uniek en veilig zonne-energiesysteem op uw water.