Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 0513-200959
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 0513-200959

Zonne-energie en fruit
Naast fruit ook groene stroom verbouwen

Dat Nederland moet verduurzamen staat vast. Volgens het Klimaatakkoord moet onze energievoorziening in 2050 nagenoeg duurzaam en CO2 neutraal zijn. Maar hoe zorgen we met de beperkte oppervlakte die we hebben in ons kleine land voor voldoende opwek van duurzame energie? GroenLeven realiseert met diverse ondernemers energiebronnen op daken, kassen, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en water. ‘Dubbelfunctie’ noemen we dat. Het combineren van zonne-energie en (zacht)fruit is zo’n innovatieve dubbelfunctie.

Duurzame bescherming, gunstiger klimaat

GroenLeven plaatst speciale zonnepanelen boven de gewassen, die voldoende licht doorlaten. Zo kunnen de gewassen zich op reguliere wijze ontwikkelen, terwijl zij betere bescherming krijgen tegen extreme invloeden van buitenaf. Denk daarbij aan hagel of extreme hitte; de temperatuur is stabieler onder zonnepanelen dan onder de traditionele plastic bogen. Deze innovatieve opstelling noemen we daarom ook teeltondersteunende voorziening 2.0. Ieder jaar folie aanbrengen en verwijderen is hiermee verleden tijd.

De voordelen van zonne-energie en (zacht)fruit:

  • Fruit telen én groene energie opwekken
  • Duurzame en robuuste bescherming voor uw gewassen, bestand tegen elk weertype. Geen zorgen meer om een stormen of hagelbuien en minder last van extreme hitte
  • Geen investering in kostbare (conventionele) teeltondersteunende voorzieningen
  • Geen arbeid aan het monteren en demonteren van het plastic/folie
  • Geef uw bedrijf een duurzame uitstraling
  • Stabieler klimaat (lagere maximumtemperaturen en hogere minimumtemperaturen)
  • Beperkte reductie van de lichtinval; productie tussen 90% en 100% in vergelijking met traditionele opzet is haalbaar

Omdat de investering in een dergelijk systeem relatief groot is (zeker vergeleken met traditionele teeltondersteunende voorzieningen) onderzoekt GroenLeven graag met telers of GroenLeven het project kan organiseren en financieren. GroenLeven zal de stroom oogsten en de teler heeft hierdoor gratis teeltondersteunende voorzieningen.

Teelt u ook frambozen, rode- of blauwe bessen, bramen of aardbeien? Dan komen we graag met u in contact. Ook voor andere fruitsoorten als kersen, appels en peren ontwikkelt GroenLeven een technische zonne-energieoplossing waarvoor in 2021 een pilot zal starten.

Onderzoek

In 2019 is GroenLeven gestart met een pilotinstallatie boven een deel van de frambozenstruiken van fruitteler Piet Albers in Babberich. Hier heeft een eerste onderzoek plaatsgevonden met de semi-transparante panelen die GroenLeven gebruikt. In 2020 heeft GroenLeven deze proefopstelling uitgebouwd naar een complete zonnebron met verbeterde panelen en op een groter oppervlak van 3,2 hectare. Onder de panelen zijn sensoren bevestigd die onder andere de temperatuur, lichtinval (PAR), luchtvochtigheid en bodemtemperatuur monitoren. Zo kan onderzocht worden welke effecten de zonnepanelen op het gewas hebben. In 2020 het onderzoek tevens uitgebreid door proefopstellingen te plaatsen boven rode bessen, blauwe bessen, bramen en aardbeien. Samen met de Wageningen Universiteit onderzoekt GroenLeven de effecten van de panelen op de diverse gewassen verder. 

Vraag hier uw gratis adviesgesprek aan! Onze expert Willem de Vries neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Aanvraag indienen: