Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Zonnecarport Camping It Wiid
Mede-eigenaar Annelie Bleckman, Camping It Wiid

Camping It Wiid: onze zonnecarport geeft energie terug aan onze gasten

Geplaatst op 31 augustus 2023

Camping It Wiid is met ruim 30 hectare en maar liefst 350 kampeerplaatsen, een kleine 200 jaarplaatsen, 80 verhuuraccommodaties en 500 ligplaatsen een moderne camping in het hart van Friesland. De onderneming is met ruim 2.500 gasten per dag (in het hoogseizoen) uitgegroeid tot een gevestigde naam in de recreatiebranche en één van de grootste campings in Noord-Nederland. Het bedrijf heeft duurzaamheid met oog op natuur en maatschappij hoog in het vaandel staan. Mede-eigenaar Annelie Bleckman vertelt over het familiebedrijf en de inzet van duurzame energieoplossingen als strategisch middel in de bedrijfsvoering.

Voor de toekomst

Annelie groeide samen met haar broers op in het bedrijf. “De camping is uniek door haar ligging aan het Nationaal Park De Alde Feanen. Daarmee onderscheiden we ons echt en bieden we de rust en natuur waar mensen zo hard naar op zoek zijn.

“Hergebruik van de beschikbare ruimte van ons terrein én verduurzamen met extra service is een echte win-win situatie.”
Annelie Bleckman, Mede-eigenaar Camping It Wiid
Zonnecarport GroenLeven It Wiid

Dat is een natuurlijke basis, maar het vergt dat we continue verbeteren en maximaal betrokken werken voor een optimale beleving op onze camping. Het is voor ons daarom een bewuste keuze om duurzaamheid centraal te stellen in onze bedrijfsvoering. We willen onze gasten op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier laten genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.”

Annelie: “Als ondernemer wil ik natuurlijk zorgen voor de toekomst van Camping It Wiid. Ik voelde aan dat energie in de toekomst duurder zou worden, dus het was voor mij belangrijk om op tijd in te stappen en een manier te vinden om het energieverbruik van de camping te dekken. Het inspelen op het wisselende energieverbruik en het gebruiken van beschikbare ruimte op ons terrein, zijn cruciale factoren voor ons. Onze camping beschikt niet over een groot dak, maar wel over veel ruimte.

 

Luister Energize

Annelie Bleckman en Jens van der Laan delen hun inzichten en ervaringen op het gebied van zonnecarports en duurzaamheid in de recreatiebranche en de bredere maatschappij.

Om die ruimte anders in te richten zonder waardevolle oppervlakte op te offeren is een zonnecarport echt een win-win situatie. Het was een besluit voor de toekomst en de familie, gebaseerd op de lange termijnvoordelen, inclusief de financiële voordelen. Bovendien versterken we ons aanbod en bieden we onze klanten de kans om op te laden, terwijl we energie teruggeven. En nu doen we dat ook letterlijk met onze zonnecarport.”

In 2020 startte Annelie met het onderzoeken naar mogelijkheden in verduurzamen met een zonnecarport. Al snel realiseerde ze zich dat het creëren van een eigen energiesysteem complex was en dat ze experts nodig hadden om haar te helpen bij het navigeren door het proces. Annelie: “Het begrijpen en verdiepen in een geheel nieuw energiesysteem vereist aanzienlijke kennis en inspanning. Je moet talloze keuzes maken en goed nadenken over hoe je toekomstige energieverbruik eruit zal zien en hoe je wilt verduurzamen. Een begrippenlijst zou op zijn minst op zijn plaats zijn bij het starten van zo’n project,” voegt ze lachend toe.

“GroenLeven was de enige partner die de juiste vragen stelde.”
Annelie Bleckman, Mede-eigenaar Camping It Wiid
Zonnecarport GroenLeven

De keuze voor GroenLeven

Na uitvoerig onderzoek vond Annelie haar weg naar GroenLeven. “Het vinden van de juiste partner voor het realiseren van een zonnecarport was niet zo gemakkelijk. Er zijn veel aanbieders op de markt en het vinden van de juiste expertise en ervaring was een knelpunt. Ik wilde een partner die verstand had van zaken en die me op elk moment kon ondersteunen. Ik wilde geen risico’s nemen, want zoiets groots wil je gewoon goed doen. De expertise van GroenLeven in de sector en duurzame projecten op hun website spraken mij bijzonder aan,” verklaart Annelie.

GroenLeven ontzorgte Annelie van A tot Z. Annelie: “Ik was verrast door hoe efficiënt en snel GroenLeven te werk ging. Alles werd snel geregeld, van het onderzoeken van de mogelijkheden, het bepalen van de beste oplossing voor het terrein tot het aanvragen van de vergunningen. Het contact met de projectleider was erg fijn. Je kan ze heel goed bereiken en ze denken met je mee tot in de kleinste details. Zo werd er in de tekening van de carport al rekening gehouden met dakgoten voor afwatering, zonder dat ik die wens had uitgesproken. Die deskundigheid en betrouwbaarheid was voor mij erg belangrijk, en daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Annelie vult aan: “Bovendien heeft GroenLeven als enige op de markt een constructie bedacht waar het gebruik van staal minimaal is, waardoor het totale gebruikersoppervlakte en gebruiksgemak wordt bevordert. Minder staal betekent ook een aantrekkelijkere businesscase én een landschappelijke inpassing met behoud van een prachtige zichtlijn.”

“Wij zijn trots om als een van de eerste stappen te zetten in het verduurzamen van de sector recreatie en toerisme.”
Annelie Bleckman, Mede-eigenaar Camping It Wiid

Groene trots

In samenwerking met GroenLeven, werkte Annelie aan het realiseren van haar visie voor de camping. “Het feit dat It Wiid, als Fries bedrijf, grote stappen zet op het gebied van duurzaamheid binnen de recreatiebranche vervult ons met trots. Wij geloven dat het Noorden niet alleen bekend staat om haar rijke cultuur en geschiedenis, maar ook om haar innovatiekracht en verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuurlijke omgeving. Ons grootste resultaat is dat wij binnen een half jaar bijna ons volledige eigen gebruik hebben gedekt en zijn verduurzaamd. Door die verduurzaming hebben wij voldoende capaciteit om weer verder te groeien en ons bedrijf te profileren als een moderne en duurzame camping. Ik ben blij dat we voor GroenLeven hebben gekozen als onze partner in dit traject,” concludeert Annelie. “Met deze investering worden wij minder afhankelijk van de grillen van de markt en verwachten wij in de toekomst meer zekerheid te kunnen bieden aan ons gasten qua energieprijs.”

De stappen naar een duurzame toekomst met een zonnecarport

Wilt u, net als Annelie, een duurzamer aanzicht voor uw gasten, zelf elektriciteit opwekken en een nieuw verdienmodel creëren? Met een zonnecarport van GroenLeven haalt u nóg meer uit het seizoen. Download de whitepaper en leer alles over onze zonnecarports.

Meer klantverhalen