Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Zonnecarport vrachtwagens

De stappen naar een duurzame toekomst voor de automotive branche

Geplaatst op 17 augustus 2023
Zonnecarport GroenLeven

De wereld ondergaat een transitie naar duurzaamheid en dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor de automotive-industrie. Hoge en onzekere energieprijzen, de elektrificatie van wagenparken en de verplichting om vastgoed naar energielabel C te brengen, zijn slechts enkele van deze uitdagingen. Gelukkig zijn er kansen om deze uitdagingen om te zetten in duurzame oplossingen. Een van deze oplossingen is het gebruik van zonnecarports. In dit artikel zullen we de voordelen en mogelijkheden van zonnecarports bespreken en hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst voor de automotive-industrie.

De groei van elektrische auto’s

De samenstelling van wagenparken ondergaat een grote verandering. Elektrische auto’s worden steeds populairder en dit is vooral merkbaar in Nederland. In slechts één jaar tijd is het aantal elektrische personenwagens in Nederland met 45% gestegen. Daarnaast moeten vanaf 2035 alle nieuw verkochte auto’s in Europa uitstootvrij zijn. Dit betekent dat bedrijven met een elektrisch wagenpark moeten zorgen voor voldoende laadmogelijkheden. Een zonnecarport biedt de perfecte oplossing, omdat deze in directe laadmogelijkheden voor elektrische voertuigen voorziet. Dit zorgt voor extra comfort voor klanten en maakt het wagenpark klaar voor de toekomst.

Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet

Een ander voordeel van het gebruik van zonnecarports is dat het bedrijven minder afhankelijk maakt van het elektriciteitsnet. In veel gevallen is er een beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet en het kan moeilijk zijn om aansluitingen te krijgen voor laadpalen. Een zonnecarport wekt zelf groene stroom op, waardoor het elektrische wagenpark direct geladen kan worden zonder gebruik te maken van het algemene elektriciteitsnet. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en onafhankelijkheid in de energievoorziening.

Verduurzaming van vastgoed

Naast het elektrische wagenpark, is het ook belangrijk om te investeren in de verduurzaming van vastgoed. Kantoorgebouwen moeten bijvoorbeeld minimaal energielabel C hebben. Een zonnecarport kan bijdragen aan de verduurzaming van vastgoed door duurzame energie op te wekken. Hierdoor kunnen bedrijven voldoen aan de verplichtingen en handhaving van gemeenten en omgevingsdiensten. Bovendien draagt een zonnecarport bij aan de uitstraling van duurzaamheid en biedt het bescherming aan voertuigen tegen weersinvloeden.

Voordelen van een zonnecarport

Een zonnecarport biedt verschillende voordelen voor bedrijven in de automotive-industrie. Hieronder worden de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

 1. Zelfvoorzienend: door gebruik te maken van een zonnecarport kan een bedrijf zelf groene energie opwekken en daarmee zelfvoorzienend worden.
 2. Kostenbesparing: het opwekken van groene energie zorgt voor lagere energiekosten en kan beschermen tegen prijsschommelingen.
 3. Duurzame uitstraling: een zonnecarport geeft een bedrijf een groene en duurzame uitstraling, wat positief kan bijdragen aan het imago.
 4. Bescherming van voertuigen: een zonnecarport beschermt voertuigen tegen weersinvloeden, waardoor de levensduur van voertuigen kan worden verlengd.
 5. Flexibiliteit: een zonnecarport kan worden aangepast aan de behoeften van het bedrijf, zoals het laden van verschillende soorten voertuigen. Of de aanpasbaarheid van kolommen voor grote en kleine voertuigen. Wegens het type ontwerp van een zonnecarport van GroenLeven is een grote draaicirkel mogelijk.

Typen zonnecarports

Er zijn verschillende typen zonnecarports beschikbaar, die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf. Enkele voorbeelden van typen zonnecarports zijn:

 1. Zonnecarports die specifiek zijn ontworpen voor personenwagens.
 2. Zonnecarports die geschikt zijn voor het laden van bedrijfswagens, zoals bestelwagens en vrachtwagens.
 3. Zonnecarports die geïnstalleerd kunnen worden op een bestaand parkeerdek.

Het realiseren van een zonnecarport

Het realiseren van een zonnecarport kan een complex proces zijn, maar met de juiste partner kan dit proces soepel verlopen. GroenLeven beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van zonnecarports en bieden een allesomvattend traject aan om uw verduurzamingsdoelen te bereiken.

Met een haalbaarheidsstudie van GroenLeven heeft u alle tools in handen om een weloverwogen beslissing te maken voor een investering in een zonnecarport. Wij presenteren twee tot drie uitgewerkte mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie op uw locatie, inclusief:

 • Concepttechnisch ontwerp (met legplan + opwek simulatie)
 • Businesscase met rendement per optie (kan gebruikt worden voor financieringsaanvragen)
 • Aanbevelingen (AC-installatie aanpassingen, vergunningstraject en subsidies)
 • Fotorealistisch beeld voor uw specifieke locatie

GroenLeven zorgt tevens voor de realisatie van de zonnecarport volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden en biedt ook onderhoudsdiensten aan.

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw locatie? Neem contact op met onze experts.

Werknemer GroenLeven 2

Meer nieuws