Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Oerrock groen festival zonnepark

Festival Oerrock draait volledig op groene stroom zonnepark

Geplaatst op 07 mei 2024

Een primeur in het Friese Ureterp: het festival Oerrock draait dit jaar volledig op groene stroom. Het festival is sinds dit jaar aangesloten op het nabije zonnepark in Ureterp, dat bestaat uit ruim 12.000 zonnepanelen en in 2020 gerealiseerd werd door GroenLeven. Op vrijdag 3 mei vierde de organisatie van het festival deze duurzame mijlpaal met de opening van het transformatorhuis dat de groene stroom zal voorzien.

Oerrock groen festival zonnepark

De editie, die in het Hemelvaartsweekend plaatsvindt, zal daarmee voor het eerst volledig groen zijn. Mede dankzij een subsidie van de gemeente Opsterland en een investering uit eigen middelen, worden vervuilende diesel-aggregaten vervangen door elektrische accu’s om het festival van stroom te voorzien. Oerrock liet daarvoor een transformatorhuis bij het festivalterrein bouwen en huurt accu’s om de opgewekte energie op te kunnen slaan zodat die in de avonduren gebruikt kan worden. Verder zorgt partner NNRD voor gescheiden afvalstromen om hergebruik van het vuilnis mogelijk te maken.

Toekomstbestendig festival

Hiermee is Oerrock voorloper op het gebied van duurzaamheid, vertelt Sietze Boonstra, voorzitter van Stichting Oerrock, trots. “Geen van de festivals die wij kennen heeft dit: een heel festivalterrein dat aangesloten is op een zonnepark. Zo’n driedaags festival is natuurlijk niet zomaar iets, want we hebben echt heel veel stroom nodig. Per dag verbruiken we zo’n 4 megawatt aan elektriciteit, de opbouw en afbraak niet meegerekend.”

Oerrock groen festival zonnepark

Oerrock wil met deze investering toekomstbestendig blijven. Sietze: “We zien dit als een verzekering naar de toekomst. Tijden veranderen, de stikstofnormen worden steeds strenger, en daar moeten we in meegaan. We hebben geluk met zo’n zonnepark naast ons festival, waardoor we deze grote stap kunnen zetten. En dit zetten we ook door. Bijvoorbeeld door keihard in te zetten op touringcarlijnen om zo personenauto’s te beperken en het afval gescheiden in te zamelen. Dit doen we deels omdat het zo hoort, maar vooral omdat we het goede willen doen en onze footprint willen verkleinen.”

Het driedaagse festival Oerrock was opnieuw binnen een dag uitverkocht. Onder anderen Anouk, Acda en De Munnik, Antoon, Snollebollekes en Typhoon komen optreden. GroenLeven is trotse sponsor van het festival.

© Foto’s Willy Wilpstra / Jannie Boonstra

Meer nieuws