Een stapje in de toekomst:
GroenLeven realiseert zonnebron boven frambozen bij fruitteler Piet Albers

Geplaatst op: 23-07-2020

Wie het terrein van fruitteler Piet Albers betreedt, zet letterlijk een stapje in de toekomst. De traditionele plastic bogen boven de frambozenstruiken hebben plaatsgemaakt voor een zonnebron met 10.250 zonnepanelen, die genoeg groene stroom opwekken voor zo’n 1.250 huishoudens. Daarnaast bieden ze ook bescherming aan de gewassen die eronder verbouwd worden: een schoolvoorbeeld van een slimme dubbelfunctie, waarbij zonne-energie gecombineerd wordt met fruitteelt. Onlangs rondde GroenLeven de realisatie van de zonnebron af, welke binnenkort in gebruik wordt genomen.

In 2019 is GroenLeven gestart met een proefopstelling van zonnepanelen boven een deel van de frambozenstruiken van Albers. Hierin werden twee soorten panelen getest, die speciaal voor de proef ontwikkeld werden, waaronder een semi-transparante variant. Hiermee konden de effecten van de panelen op de planten onderzocht worden. De proefopstelling is in de afgelopen maanden uitgebreid naar een complete zonne-energieopstelling waar alle frambozenstruiken hun thuis onder vinden. Piet Albers: “Na maanden van hard werk kan ik nu als trotse teler onder de zonnepanelen door langs mijn planten lopen!"

Duurzamere bescherming, gunstiger klimaat

De zonnepanelen vormen een duurzamere vorm van bescherming voor de gewassen van Albers. Eerder gebruikte Albers traditionele plastic bogen, waarbij het plastic ieder jaar toegepast werd en weer verwijderd moest worden. Na zes jaar gaat het plastic bij het afval. Plastic is tevens minder bestand tegen extreem weer: het waait kapot bij een flinke storm. Met de komst van de zonnepanelen is hier een duurzamere oplossing voor gevonden.

Onder de panelen zijn sensoren bevestigd die de temperatuur, lichtinval (PAR), luchtvochtigheid en andere indicatoren meten onder de zonnepanelen. Hierdoor werd onder andere duidelijk dat de temperatuur onder de zonnepanelen stabieler blijft. Dat is positief nieuws voor de fruitstruiken, want extreme temperaturen zijn schadelijk voor (de ontwikkeling van) de planten en de vruchten. Door deze klimaatstabilisatie en de hoeveelheid licht die de semi-transparante panelen doorlaten, vormen de zonnepanelen een betrouwbare bescherming voor de fruitstruiken. Willem de Vries, projectmanager GroenLeven: “Het project is een echte afspiegeling van waar wij bij GroenLeven voor staan: zorgvuldig gebruik maken van de beschikbare ruimte door innovatieve dubbelfuncties te creëren.”

Onderzoek met WUR

De zonnebron bij Albers is een volwaardige opstelling waar het onderzoek van het effect van de zonnepanelen op het zachtfruit verder onderzocht zal worden. Doordat de opstelling en balans in lichtdoorlatendheid echter kan verschillen per gewas, heeft GroenLeven het onderzoek onlangs uitgebreid door proefopstellingen te plaatsen boven rode bessen, blauwe bessen, bramen en aardbeien. GroenLeven heeft hiervoor de handen ineengeslagen met de Wageningen Universiteit (WUR). Ook in de proefopstellingen zijn de diverse sensoren bevestigd waarmee het klimaat onder de panelen gemonitord kan worden. Daarnaast wordt gelet op plant- en vruchtgroei en de ziektedruk. Naar verwachting zijn aan het einde van het seizoen, in september, de resultaten van dit proefjaar bekend.

Timelapse: realisatie zonnebron Babberich

Impressie: zonne-energie en zachtfruit in Babberich

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.