Recyclen mét maatschappelijke impact
Bij GroenLeven kijken we voortdurend naar manieren om ons werk duurzamer te maken en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. De afdeling Services, die verantwoordelijk is voor Assetmanagement, Onderhoud en Monitoring, speelt hierin een belangrijke rol. Een concreet voorbeeld van deze inspanning is hoe we omgaan met oude zekeringen. Tot voor kort belandden deze bij het restafval. Omdat we jaarlijks met een aanzienlijk aantal oude zekeringen te maken hebben, hebben we gezocht naar een betere en duurzamere oplossing.
Dit heeft geleid tot een samenwerking met Industrial Fuse Recycling Benelux (IFRB). Dankzij de samenwerking met Liander kunnen we onze oude zekeringen nu inleveren bij het Liander LSP in Heerenveen, op korte afstand van onze locatie. Hier krijgen de materialen een nieuw leven en dragen we bij aan een circulaire economie. In plaats van deze materialen in de afvalstroom te laten verdwijnen, worden ze gerecycled en omgezet in waardevolle grondstoffen voor hergebruik.
Wat dit initiatief extra bijzonder maakt, is de maatschappelijke impact die het heeft. De opbrengst van het recyclen van de oude zekeringen wordt elk jaar gebruikt om lokale maatschappelijke projecten te steunen. Dit jaar gaat een deel van de opbrengst naar een meisje uit Zeeland dat veel heeft meegemaakt en dringend hulp nodig heeft. Zo creëren we een keten van duurzaamheid, niet alleen door hergebruik van materialen, maar ook door het steunen van mensen in onze gemeenschap die het hard nodig hebben.
Sebastiaan de Pauw, manager van Services, vertelt treffend: “Het zijn soms de kleine keuzes die samen een grote impact maken. Het gaat niet alleen om het recyclen zelf, maar ook om wat we ermee kunnen bijdragen aan de maatschappij.”
In het licht van de huidige tijd waarin een eigen en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds belangrijker wordt, is dit slechts een van de vele manieren waarop we proberen een verschil te maken. Het gaat om een continu proces van bewust keuzes maken, zowel voor het milieu als voor de samenleving.