Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Opening zonnepark Schalkwijk

Zonnepark Schalkwijk geopend en aangesloten

Geplaatst op 23 mei 2024

Op donderdag 16 mei werd het zonnepark Schalkwijk feestelijk geopend én op het net aangesloten. Met 30.000 zonnepanelen en een vermogen van 17,5 megawatt, zal het zonnepark jaarlijks groene stroom leveren voor zo’n 7.300 huishoudens. Dit zonnepark zal niet alleen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot van de gemeente Houten, maar draagt met een fonds, opgezet door landeigenaar Hans van Dijk en GroenLeven, ook bij aan het verduurzamen van huishoudens met een laag inkomen.

Opening zonnepark Schalkwijk

De feestelijke opening werd bijgewoond door Paul van Ruitenbeek, wethouder energietransitie en duurzaamheid van de gemeente Houten, evenals betrokken burgers en werknemers van GroenLeven. Tijdens de ceremonie benadrukte Peter Paul Weeda, CEO van GroenLeven, het belang van samenwerking tussen verschillende belanghebbenden om duurzame doelen te bereiken. “Dit zonnepark is een voorbeeld van wat we kunnen bereiken wanneer we samen werken aan een groenere toekomst,” aldus Weeda.

Lokale flora en fauna

Naast de productie van groene energie is er bij de ontwikkeling van het zonnepark ook rekening gehouden met de lokale flora en fauna. GroenLeven heeft diverse ecologische maatregelen geïmplementeerd, zoals het aanleggen van een paddenpoel voor het park, het aanpassen van sloten ter bevordering van het leefgebied van de heikikker en het inzaaien van een bloemrijk kruidmengsel.

zonnepark Schalkwijk

Witgoedactie Coöperatie Duurzaam Eiland

Daarnaast zorgt het zonnepark ook voor een impuls voor de inwoners van Schalkwijk met een speciaal verduurzamingsfonds. Inwoners met een beperkt budget kunnen hun energieslurpende witgoed gratis laten vervangen door nieuwe, duurzamere apparaten. Het fonds is opgezet door grondeigenaar Hans van Dijk en ontwikkelaar GroenLeven. Ze hebben de Coöperatie Duurzaam Eiland (CDE), onder leiding van voorzitter Bert Smit, gevraagd dit te regelen. Momenteel zijn 70 huishoudens voorzien van nieuw witgoed.

GroenLeven, een van de grootste ontwikkelaars van zonne-energie in Nederland, blijft zich inzetten voor de uitbreiding van duurzame energieoplossingen. Met diverse projecten door het hele land draagt het bedrijf bij aan de ambitie van Nederland om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. De opening van het zonnepark markeert daarbij een mijlpaal in de energietransitie.

Meer nieuws