Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Middenmeer Agri-PV
Kassencomplex met geïntegreerde zonnebron

Agri-PV Royal Pride Middenmeer

Locatie Middenmeer
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond

Bij Royal Pride in Middenmeer heeft GroenLeven een uniek Agri-PV project gerealiseerd: een kassencomplex speciaal ontwikkeld met geïntegreerde zonnepanelen als dak, die voldoende licht doorlaten om bepaalde gewassen als onder te laten groeien. Deze innovatieve zonnebron bestaat uit maar liefst 70.887 zonnepanelen met  een vermogen van 31,2 megawatt. Het Agri-PV project voorziet maar liefst 10.800 huishoudens van groene energie en vermindert de CO2-uitstoot drastisch.

Unieke elementen van Royal Pride

Agri-PV Royal Pride onderscheidt zich door verschillende unieke elementen die een prachtig voorbeeld zijn van multifunctioneel ruimtegebruik. De gebruikte semi-transparante panelen wekken niet alleen elektriciteit op, maar laten ook licht door, wat gunstig is voor gewasgroei en agrarisch gebruik van de grond. Bovendien wordt de grond onder de kas opnieuw ter beschikking gesteld aan Royal Pride voor haar bedrijfsactiviteiten. Het project omvat ook de constructie van een groot bassin voor afwatering en de bouw van een corridor van zonnepanelen met dichte wanden, waar Royal Pride deze ruimte kan gebruiken voor opslag. Dit alles komt samen in een knap staaltje werk, waar zowel de oogst van energie als van gewassen straalt, volgens Willem Biesheuvel, projectmanager van GroenLeven.

Agrarische sector en duurzaamheid

Met Agri-PV Royal Pride wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de energietransitie en de verduurzaming van de landbouwsector. Het innovatieve zonnepark combineert de teelt van gewassen met het opwekken van elektriciteit, waardoor er een win-winsituatie ontstaat voor zowel de agrarische sector als de energievoorziening. Het project is een mooi voorbeeld van hoe zonne-energie en landbouw hand in hand kunnen gaan en bijdragen aan een groenere toekomst.

Gerelateerde projecten