Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Agri-PV Sint-Oedenrode
Fruit telen met dubbele oogst

Agri-PV Sint-Oedenrode

Opdrachtgever Maarten van Hoof
Locatie Sint-Oedenrode
Grootte 10.000 - 20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Zonlicht, water, kennis en ervaring; met deze ingrediënten teelt Maarten van Hoof al 17 jaar zachtfruit als bramen en frambozen. Maar afgelopen jaar heeft Maarten hier een ingrediënt aan toegevoegd: zonne-energie. Samen met GroenLeven startte hij een pilot met een Agri-PV installatie in Sint-Oedenrode. Hij kreeg daarbij zonnepanelen boven een deel van zijn fruit. “Ze staan als een paraplu boven mijn gewassen”, vertelt Maarten.

Het tuinbouwbedrijf van Maarten van Hoof

Na een snuffelstage bij een frambozenteler was Maarten overtuigd: hij wilde ook tuinbouwer worden. “Nadat ik geslaagd was voor mijn opleiding ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan met de frambozenteelt en asperges zoals ik deze van mijn moeder kende. Later heb ik dit uitgebouwd met de teelt van blauwe bessen, rode bessen en bramen.”

Zachtfruit telen vond hij prachtig, maar kon dit ook duurzaam? Na contact met collega-teler Piet Albers was bij Maarten het groene zaadje geplant. Piet was een aantal jaar de samenwerking aangegaan met GroenLeven voor een Agri-PV zonne-energieinstallatie boven zijn frambozen. “Tijdens een gesprek met Piet liet hij vallen dat hij dit project was aangegaan. Ik had er zelf ook wel oren naar. Ik gaf aan dat als GroenLeven op zoek was naar meer telers voor proefprojecten, dat ik me aanbevolen hield. Zo begon het balletje te rollen in het najaar van 2017.”

Agri-PV Sint-Oedenrode

Op naar duurzame teelt

In 2020 werden er boven een deel van de frambozen en bramen van Maarten Agri-PV zonnepanelen geplaatst. De rest werd op traditionele wijze geteeld, om het effect van de zonnepanelen te kunnen zien in vergelijking. “We hebben in de afgelopen jaren extreme zomers. Dat vormde nog wel eens een uitdaging voor mijn planten, met name voor het zwarte fruit zoals de bramen. Deze zijn namelijk het meest gevoelig voor directe instraling en daardoor verbranding. De zonnepanelen hebben hierin wel hun dienst bewezen. Het is voordelig dat het onder de panelen koeler blijft en dat de instraling beperkt blijft.”

De Agri-PV installatie beschermt Maartens fruit, maar ook het klimaat. “Dat we goed moeten zorgen voor onze aarde, dat staat voor mij als een huis. Dat de weersomstandigheden lijken te veranderen is een teken dat we de duurzame weg in moeten slaan. Niet enkel de ondernemers, maar ook de consumenten moeten hier bewust van worden. Ja, er is altijd voldoende groente of fruit. Maar waar komt het vandaan? Bij één nacht zware vorst of één extreem hete dag moeten we wellicht al kiezen voor import in plaats van product van eigen bodem. Dat is uiteraard niet wenselijk voor mens, maatschappij én milieu.”

 

Dubbelfunctie Agri-PV Sint-Oedenrode

Dubbelfuncties als zonnepanelen boven zachtfruit helpen ons de energietransitie te realiseren, denkt Maarten. “De zonneladder die hier is geïntroduceerd, daar sta ik volledig achter. We moeten dubbelgebruik als zon op dak of zoals hier, met zon boven fruitteelt, bovenaan het prioriteitenlijstje zetten. Er zijn nog zoveel opties voor dubbelgebruik die we eerst kunnen inzetten om het doel te kunnen behalen.”

Financiële steun als de SDE-subsidie is daarvoor wel belangrijk, vertelt Maarten. “De dubbelfunctie is erg duurzaam, maar wel duurder. Maar projecten met het motto ‘grote halen, snel thuis’ die minder geld kosten krijgen momenteel nog de voorkeur bij het toekennen van de subsidies. Een instelling die omgegooid zou moeten worden. Iedereen wil verduurzamen, maar innovatie die helpt om écht goed te doen is duurder, maar levert ook veel meer op. Meer dan alleen zonne-energie.”

Voor Maarten staat in elk geval vast: hij wil door met duurzaamheid. Hij gaat een systeem installeren dat het overtollige water van het besproeien van de planten opvangt. “Zo trekt het water niet de grond in en kunnen we dit opnieuw gebruiken. Het was na het zonnepanelen-project het perfecte moment om deze innovatie toe te voegen.” Duurzaamheid is dus diepgeworteld in Maarten en zijn onderneming, en daar is hij trots op. “Ik kan zeggen dat ik de duurzaamste frambozen en bramen van Nederland teel!”, vertelt hij met een brede glimlach.

Gerelateerde projecten