Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Agri-PV Sint-Oedenrode
Het grootste Agri-PV-project van Europa

Agri-PV Sint-Oedenrode

Opdrachtgever Maarten van Hoof
Locatie Sint-Oedenrode
Grootte 20.000 - 25.000 panelen
Status In ontwikkeling
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

In het Brabantse Sint-Oedenrode oogst zachtfruitteler Maarten van Hoof komend seizoen niet alleen heerlijke frambozen, maar ook duurzaam opgewekte zonne-energie. Het grootste Agri-pv-project van Europa van 9 hectare groot wordt nu op zijn land geïnstalleerd. De zonnepanelen zullen niet alleen voldoende stroom voor ruim 2.900 huishoudens opwekken, maar zorgen ook voor een stabieler klimaat onder de panelen en bescherming tegen weersinvloeden als harde wind en hagel.

Multifunctioneel ruimtegebruik

Agri-pv is een combinatie van landbouw en het opwekken van zonne-energie. Een schoolvoorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik, want zo gaat er geen landbouwgrond verloren. Daarnaast worden plastic bogen vervangen, dit scheelt voor Van Hoof tientallen kilometers aan plastic – en dus ook arbeid en kosten.

De zonnepanelen beschermen de frambozen bovendien tegen weersomstandigheden en hoge temperatuurschommelingen. Ook zorgen de panelen voor aangenamere werkomstandigheden voor de plukkers. Van Hoof: “Frambozen kunnen niet tegen te veel regen, dan gaan ze schimmelen. Panelen zijn veel steviger dan folie, ik hoef niet bang te zijn als het eens flink stormt.”

Agri-PV Sint-Oedenrode

Een succesvolle pilot

Na een gesprek met collegafruitteler Piet Aalbers, die ook zonnepanelen van GroenLeven boven zijn frambozen heeft, was Maarten om. In 2018 begon hij samen met GroenLeven het traject voor een proefopstelling. In 2020 werden er boven een deel van de frambozen en bramen van Maarten een Agri-pv-opstelling geplaatst. De rest werd op traditionele wijze geteeld, om het effect van de zonnepanelen te kunnen zien in vergelijking. Na een succesvolle pilot werd in 2022 een doorstart gemaakt naar het grootste Agri-pv-project van Europa.

Meer weten over zonnepanelen boven fruit?

Agri-pv kent vele voordelen voor uw landbouwbedrijf. U vervangt de plastic bogen boven uw fruit met zonnepanelen. De zonnepanelen beschermen uw teelt tegen de weersomstandigheden en wekken tegelijkertijd groene energie op. Met deze dubbele functie zorgt u voor een stabiele omgeving voor uw fruit en werkt u mee aan een beter milieu. Agri-pv is geschikt voor aardbeien, appels, blauwe bessen, bramen, frambozen, peren, kersen en rode bessen.

Agri-PV Sint-Oedenrode

Gerelateerde projecten